Zij was het

Op de cover wordt Zij was het omschreven als een spannende beach read. Of je nu wel of niet een vakantie aan het strand hebt geboekt: dit is de thriller die je deze zomer absoluut gelezen moet hebben.

Annabel, Esther, Tanya en Chloë vormden vroeger een hechte vriendengroep. Ze komen nog steeds goed overeen. Hun verbazing is groot wanneer ze alle vier uitgenodigd worden op het vrijgezellenfeest van Poppy. Ze werd vroeger door hen uitgesloten en niemand heeft haar na hun schooltijd nog gesproken. Een gratis luxueus reisje willen ze niet aan zich voorbij laten gaan dus ze gaan allemaal in op de uitnodiging.

De proloog van dit debuut speelt zich af op 22 mei 2023 en geeft weer hoe gruwelijk het feestje is geëindigd. Hierna keren we terug naar 18 mei, de dag waarop de vriendinnen vertrekken naar het eiland. De perspectieven worden regelmatig afgewisseld. Tijdens de eerste hoofdstukken krijgen we een beeld van hoe het leven van de vier personages er tegenwoordig uitziet en wat hun kijk is op het verleden. Alle vrouwen komen in deze kennismaking zeer oppervlakkig over.

Hun omgang met Poppy wordt afgedaan als wat onschuldig geplaag, hoewel niet iedereen die mening is toegedaan. Dat doet je al volop nadenken over de reden van deze uitnodiging. Waarom zou Poppy hen na al die jaren nog willen zien als ze zwaar gepest werd door hen?

Uit de eerste hoofdstukken kan je afleiden dat de onderlinge verhoudingen niet meer zijn wat ze ooit waren. Iedereen draagt geheimen met zich mee en sommige vriendinnen zijn daarvan op de hoogte, anderen weer niet. Dat vond ik alvast heel interessant voor het verdere verloop. Zo weet de auteur de spanning subtiel op te bouwen.

Eenmaal ze toekomen op het eiland Deadman's Bay ontmoet de groep Poppy opnieuw na al die jaren. De gespannen verhoudingen, verborgen onder een dun laagje vriendschap, voelen aan als een bom die elk moment kan barsten.

Na een 80-tal pagina's worden ook de fragmenten uit het dagboek van Poppy tijdens haar schooltijd toegevoegd. Voor mensen die zelf ooit gepest zijn, kunnen deze hoofdstukken wel confronterend zijn.

Op de avond van 19 mei krijgen de vier vriendinnen een voorsmaakje van wat Poppy voor hen in petto heeft. Wat je als lezer al wel vermoedde, komt de dag nadien eindelijk ook binnen bij de vier vrouwen. Het motief van Poppy wordt duidelijk en daar komen ze op een heel harde manier achter. Dat zet ook een ontknoping van jewelste in gang.

De grote lijnen van het verhaal kon je eigenlijk op voorhand wel voorspellen, al voelt dat tijdens het lezen totaal niet zo aan. Doordat je er al snel achterkomt dat iedereen verschillende geheimen bewaart, wil je alsmaar verder lezen om deze geheimen te kennen en kan je dit boek amper wegleggen.

Tot slot is er het verrassende, maar open einde. Ik ben hier normaal gezien niet zo'n fan van omdat ik al mijn vragen beantwoord wil hebben. Ook hier had ik graag nog enkele antwoorden gekregen, maar het open einde vond ik in deze context wel passend.

Zet deze thriller dus gauw op je lijst als je houdt van geheimen en gespannen onderlinge verhoudingen. Het verhaal leest als een trein en voelt zeker niet als een debuut aan. Deze thriller is heel goed uitgewerkt en doet uitkijken naar meer van deze auteur!

Dankjewel aan VBK België en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van Our Library Belgium