De zwembadmoord
Tot voor kort was de zwembadmoord mij onbekend. Daar heeft dit boek van Joris Peters verandering in gebracht.
In juli 2012 wordt Jan Elzinga in het rustige Marum (Groningen) neergeschoten. Er worden twee daders opgepakt, maar het motief zal nog jaren onduidelijk blijven. Dat verandert wanneer een crimineel vijf jaar later beweert meer informatie te hebben. Hij krijgt hierdoor de status kroongetuige en een groots onderzoek wordt opgezet.
Wat ik tijdens het lezen heel aangenaam vond, is dat de auteur alle informatie objectief, helder en overzichtelijk overbracht. De tijdlijn is heel duidelijk te volgen. De auteur laat de belangrijkste personen in het onderzoek aan bod komen om een goed beeld van deze zaak te krijgen.
Volgens de getuigen had Jan zijn eigen handel in bijvoorbeeld vuurwerk, gestolen goederen en motoronderdelen. Ook van andere activiteiten is er sprake, al wisselen de verklaringen daarrond. Het zorgt in ieder geval wel voor heel wat speculatie. Toevallig detail: Jan deed aan motorcross, een hobby die ik eveneens enkele jaren heb uitgeoefend.
Het frappante aan dit onderzoek zijn de zware fouten die door politie en justitie werden gemaakt. Hoe het onderzoek naar de sms-berichten en betrouwbaarheid van de kroongetuige gevoerd werd, deed de wenkbrauwen fronsen. Pijnlijk is dan ook de manier waarop hier later mee werd omgegaan.
Als je net zoals ik nog niet eerder van deze moord had gehoord en graag true crime leest, is dit een zeer interessant boek. Door het ontbreken van een motief blijft het verhaal intrigeren. Ook werpt het een kritische blik op de werking van justitie. Je vraagt je af hoe zo'n zware fouten gemaakt konden worden.
Dat de auteur veel research gedaan heeft, is doorheen het boek goed merkbaar. Ik vond het een erg interessante zaak om over te lezen. Al vermoed ik dat de echte waarheid niet volledig naar boven is gekomen tijdens de rechtszaken.
Dankjewel aan VBK Belgiƫ en LS Uitgeverij voor het recensie-exemplaar!
Dankjewel aan VBK Belgiƫ en LS Uitgeverij voor het recensie-exemplaar!