Verborgen in de schaduw
In Åre wordt het zwaar toegetakelde lichaam van een man gevonden. Men kan vrij snel achterhalen dat het om de skiër Johan Andersson gaat. Hij wordt door zijn naasten als een erg goedlachse man omschreven dus een voor de hand liggend motief voor de mishandeling en moord is er niet.
Daarnaast is er een tweede verhaallijn die zich in het verleden afspeelt en stilaan richting het heden gaat. Hierbij leren we Rebecka kennen. Zij trouwt op jonge leeftijd met Ole, de hulppredikant van de streng gelovige gemeenschap Het Licht des Levens. Rebecka heeft binnen de relatie vooral te luisteren en het eerste geweld laat niet lang op zich wachten.
Terug in het heden gaan Hanna en Daniel op zoek naar de moordenaar. Het vorige onderzoek woog erg zwaar op de relatie tussen Daniel en zijn vriendin. Dat is nog niet erg lang geleden dus ook dit onderzoek belooft voor veel spanning te gaan zorgen.
Sten brengt haar personages levensecht over waardoor je met hen meeleeft en je je goed in hun emoties en beslissingen kunt verplaatsen. Hierbij wordt er ook totaal niet aan spanning ingeboet. Bovendien bouwen de twee hoofdpersonages een steeds betere band op.
Er wordt regelmatig afgewisseld tussen de verhaallijn over Rebecka en die van het moordonderzoek. Ik vroeg me in het begin af wat het verband zou zijn, maar dat wordt op een gegeven moment duidelijk en dan komen beide verhaallijnen mooi samen.
Het onderzoek brengt uiteindelijk wel enkele verdachten naar boven, maar zonder concrete bewijzen. Halverwege het verhaal kreeg ik een idee van wie Johan vermoord had. Daar werd ik alsmaar zekerder van, maar ik bleek alsnog fout te zitten.
Met Verborgen in de schaduw zet Viveca Sten weer een uitstekende Scandinavische thriller neer. De korte hoofdstukken, goede spanningsopbouw en interessante verhaallijnen zorgden ervoor dat het verhaal erg vlot las. Hanna en Daniel zijn twee aangename hoofdpersonages en ik ben heel benieuwd hoe hun samenwerking verder zal verlopen.