De kille Kempen

Our Library Belgium 06 januari 2026
Hoewel ik intussen naar Limburg verhuisd ben en een tijd in Ieper gewoond heb, ben ik wel opgegroeid in de Kempen. Daarnaast lees ik graag true crime. Dit boek moest ik dus lezen!

De term stille Kempen is voor mij wat achterhaald, maar ik was wel heel benieuwd in hoeverre de titel 'De kille Kempen' van toepassing zou zijn. Hiermee heeft de auteur zeker niet overdreven, want er vloeide helaas al heel wat bloed in deze regio.

Er passeren heel wat gemeentes en steden op alfabetische volgorde. Er worden telkens een aantal moordzaken besproken die een link hebben met deze plaats. De moorden werden gepleegd naar aanleiding van heel uiteenlopende motieven en op verschillende manieren. Sommige moorden werden in een ver verleden gepleegd (bijvoorbeeld hekserij enkele honderden jaren geleden) en andere moorden liggen nog vers in het geheugen.

Door bovenstaande is dit een gevarieerd boek en heb ik over moordzaken gelezen die ik voordien niet kende. Voor mij was dit boek dus geen herhaling van andere boeken of documentaires. Meermaals greep het zware geweld en/of de zinloosheid ervan mij erg aan. Het gezegde dat de realiteit de fictie overtreft, was hier zeker van toepassing.

Opgroeien deed ik voornamelijk in de Noorderkempen, een deel van mijn jeugd speelde zich in het zuidelijke deel af en werken doe ik in Turnhout. Zo riepen heel wat genoemde locaties herinneringen op, bijvoorbeeld speeltuin De Kloek, de schaatsbaan in Heist-op-den-Berg en het kasteel in Vorselaar.

Enerzijds riepen de locaties dus positieve herinneringen op, maar deden ze me vooral stilstaan bij het leed dat in de buurt ervan heeft plaatsgevonden en dat vond ik best confronterend. Zeker bij de iets recenter gepleegde moorden voelt het dan niet meer als een ver-van-mijn-bedshow aan.

De moord op Gert Van Roy is een van de zaken die me het meest is bijgebleven. Hierover had ik al eerder gehoord en de zinloosheid ervan blijft raken. Volgens de psychiaters zijn de daders onverbeterlijke psychopaten. Dat hun verzoek tot vrijlating mogelijks ooit wordt aanvaard, is een ongerustheid die ik met de familie deel. Ik kan mij ook vinden in het idee dat het soms lijkt alsof daders meer rechten hebben dan slachtoffers en nabestaanden, wat een zorg is die ook bij de moord op Melissa Van Loo aan bod kwam.

De meeste moorden worden vrij kort toegelicht en soms had ik graag nog meer te weten willen komen. Al snap ik natuurlijk ook dat er gezien het hoge aantal zaken keuzes gemaakt moesten worden. Bovendien zijn er een aantal zaken waarbij de toelichting wel meer uitgebreid is.

De auteur heeft een heel vlotte schrijfstijl met af en toe een woord dialect ertussen. Dat hield het in de mate van het mogelijke luchtig, want dit boek is best zware kost en liet een diepe indruk na. Wat wel altijd het geval is, is dat de verhalen met respect voor de slachtoffers en nabestaanden gebracht worden.

Een bijzonder toeval vond ik het koppel dat werd geïnterviewd over een dodelijke vechtpartij en nadien zelf in de kranten staat wegens partnermoord. Ook de naam van Natalia duikt kort op. Wil je weten hoe dat komt en wat er nog meer in de Kempen gebeurd is? Zet dit boek dan maar erg hoog op je TBR-lijst!

Meer recensies van Our Library Belgium