Het eiland
De berichten die Mirjam naar haar halfzus Nia stuurde bleven tot nu toe onbeantwoord. Het is voor haar dan ook een complete verrassing dat Nia Mirjam voor haar veertigste verjaardag uitnodigt. Dit feestje gaat door op het eiland waar ze vroeger de zomer doorbrachten.
De auteur weet het boek meteen goed te starten door al een keer vooruit te blikken. Er lijkt iets heel erg fout te zijn gelopen. Deze proloog roept vragen op en schept meteen een duistere sfeer. Een dergelijke start vind ik altijd positief omdat die je meteen het verhaal in trekt.
We leren Mirjam het beste kennen. Haar man heeft haar onlangs laten zitten voor een andere vrouw. Hierdoor had ik meteen medelijden met haar. Het verdriet van de relatiebreuk houdt aan en weegt zwaar, maar Mirjam raakt er niet door verbitterd. We krijgen steeds meer informatie over haar jeugd en hoe Nia in haar leven kwam.
Doorheen deze hoofdstukken, maar ook later, weet de auteur het omgaan met verdriet, rouw en andere emoties heel treffend te verwoorden. Hierdoor zit er voor iedereen wel een stukje herkenbaarheid in en werd er zeker een psychologische laag toegevoegd.
Het verhaal behandelt een belangrijk thema: hoe moeilijk het is om te zien hoe iemand vast zit in een toxische relatie. Totdat Mirjam aankomt op het eiland gaat het voornamelijk over hoe Mirjam machteloos moet toekijken. Nia heeft haar relatie omwille van het fysieke geweld en de psychische terreur al eerder verbroken, maar keerde toch terug.
Doordat het contact nadien bijna onbestaande was, kon ik me goed inleven in de ongerustheid en wanhoop die Mirjam ervaart. Gezien je hierover in de media vaak berichten ziet verschijnen, is dit een actueel thema. Ik kan me voorstellen dat het ook heel herkenbaar is voor mensen die zelf in zo'n relatie zaten of er als familie/vrienden mee werden geconfronteerd.
In de eerste honderd pagina's neemt de auteur de tijd om de juiste sfeer te scheppen. Pas daarna komt Mirjam aan op het eiland. De inleiding is aan de langzame kant, maar voelde in dit verhaal wel nodig. Er wordt een scherp beeld van de onderlinge verhoudingen geschetst en er wordt een onbehaaglijk gevoel gecreëerd, wat steeds prominenter aanwezig was.
Wanneer het feestje bijna van start kan gaan, stuit Mirjam op iets dat ik totaal niet zag aankomen. Dat gaf het verhaal meteen een andere wending. Hierna blijft de auteur de psychologische spanning steeds sterker opbouwen. Dit gebeurt door enkele flashbacks, maar ook door wat de wending in gang heeft gezet.
Het tempo verhoogt aanzienlijk op het einde en dat leidde tot een zenuwslopende finale. Daar kreeg ik het gevoel dat alles nog mogelijk was omdat ik de reacties van de personages moeilijk kon inschatten. De auteur deed me tijdens het verhaal helemaal mee opgaan in de wanhoop, angst en onzekerheid die Nia en vooral Mirjam ervoeren.
In Het eiland hangt een onheilspellende sfeer die de lezer niet loslaat en voor een geweldige spanningsopbouw zorgt. Voor wie op zoek is naar een thriller met psychologische diepgang is dit een absolute aanrader!
Dankjewel aan VBK België en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar!
4,5 ⭐
Dankjewel aan VBK België en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar!
4,5 ⭐