Koekoeksjong

Our Library Belgium 14 januari 2026
Sveistrup doet het weer. Na Oktober schrijft hij met Koekoeksjong opnieuw een thriller van jewelste! Het boek start in 1992. Wat een mooie schooluitstap moest worden, eindigt in een nachtmerrie wanneer een leerling het lichaam van een vermiste jongen ontdekt. Ook komt de leerkracht erachter dat iemand zijn mes heeft gebruikt om een koekoeksjong te doden.

Daarna komen we in het heden en maken we kennis met verschillende personages, waaronder Silje. Deze vrouw wordt al een tijdje gestalkt en is heel angstig. De persoon die haar stalkt staat plots in haar huis, wat meteen voor een eng gevoel zorgt.

Een dag later komt Naia in beeld. Ondanks dat het niet de bedoeling is, wordt ze met haar collega Raheem opgeroepen voor de vermissing van Silje. Daar hoort ze de dochter enkele verontrustende dingen zeggen en die laten haar niet los. Naia en Raheem moeten verschillende diensten overtuigen om snel te handelen, wat uiteindelijk lukt. Intussen is ook Mark Hess betrokken.

Het volgende personage dat geïntroduceerd wordt, is Marie. Haar dochter Caroline werd twee jaar geleden op een gruwelijke manier vermoord en de zaak is nog steeds niet opgelost. Deze hoofdstukken tonen de verwoestende gevolgen daarvan voor haar gezin.

Heel even lijkt het alsof de vermissing is opgelost. Dat zou zowel Naia als Mark goed uitkomen, onder meer gezien de samenwerking stroef verloopt. Allebei voelen ze aan dat er iets niet klopt en ze zetten het onderzoek alsnog verder.

Dit eerste deel dient vooral als kennismaking met de personages. Tegen het einde wordt de spanning al een eerste keer opgedreven omdat er afgesloten wordt met enkele cliffhangers. Zo wordt er bijvoorbeeld een lichaam gevonden.

In deel twee gaat het verhaal verder aan een hoger tempo. Door de moorden weten Naia en Mark dat de slachtoffers vrij snel na hun ontvoering vermoord worden. Wanneer er dan nog iemand vermist raakt, start voor hen een race tegen de klok.

Dat de hoofdstukken eindigen op een cliffhanger is een constante. Zo weet de auteur je aandacht vast te houden. Zeker in een boek van meer dan 600 pagina's is dat geen evidentie. Verder in het verhaal mist het team de dader op een haar na, volgen er gelijkaardige aangiftes en start er een volgende zenuwslopende zoektocht. Het onderzoek is goed te volgen. De auteur weet een goede spanningsboog te creëeren, die vooral vanaf het tweede deel uitgesproken aanwezig is. Ook het lezen vanuit verschillende perspectieven vond ik erg positief.

Al vormen de privélevens van Naia en Mark geen overheersende verhaallijn, ze komen niet over als vlakke personages. Mark krijgt bijvoorbeeld enkele zware klappen te verwerken en op die momenten leefde ik erg met hem mee. Vermoedelijk speelt het ook een rol dat het boek zo dik is en je hen dus een hele tijd volgt.

Uiteindelijk heerst er binnen het team verdeeldheid over de dader en welke zaken aan deze persoon gekoppeld kunnen worden. Voor sommigen is de zaak afgesloten door een van de laatste gebeurtenissen, maar Hess en Thulin denken daar anders over. Bovendien krijgen ze nog een oude zaak aangereikt die het onderzoek deels een andere richting uitduwt.

In het laatste deel volgen er nog enkele ontdekkingen en daarmee begint het net rond de dader zich te sluiten. Toen begon ik ook sterk te vermoeden hoe de vork in de steel zat. Ik bleek grotendeels gelijk te hebben, maar dat voelde niet voorspelbaar aan. Laat je dus zeker niet tegenhouden door het hoge aantal pagina's want dit boek is echt een pareltje waar je zo doorheen vliegt!

Meer recensies van Our Library Belgium