Leven met endometriose

Our Library Belgium Our Library Belgium
24 mrt 2026

Onlangs kreeg ik van Kim de vraag of ik haar tweede boek, Leven met endometriose, wilde recenseren. In mijn directe omgeving heeft niemand endometriose dus heel bekend was ik niet met deze ziekte. Ik heb nog een aantal jaar gewerkt in een ziekenhuis en heb daarom wel wat interesse in medische onderwerpen. De maand maart is trouwens #endoawarenessmonth. Geen beter moment dus om dit boek te lezen!

Het boek kent een logische, gestructureerde opbouw en is opgesplitst in 4 delen. Het handige is dat je kan beginnen bij de informatie waar je op dat moment het meeste nood aan hebt of waarnaar je nieuwsgierig bent.

In het eerste deel legt Kim in heldere taal uit wat endometriose juist is en wat de mogelijke oorzaken zijn, al moet daar nog veel onderzoek naar gebeuren. Verder worden de symptomen en verschillende soorten endometriose toegelicht en krijg je een zicht op de mogelijke behandelingen.

Het tweede deel gaat dieper in op de specifieke mogelijkheden van pijnbestrijding. Dat gaat van de meer klassieke pijnmedicatie tot alternatieve en complementaire behandelingen. Een interessante aanvulling hierop vond ik het psychologische aspect van pijn.

Het derde deel focust op de invloed die endometriose heeft op je leven. Hoe verwerk je de diagnose? Wat vertel je aan je familie en werkgever? Hoe ga je om met onbegrip? Het laatste deel bestaat uit tips rond voeding, levensstijl en stress.

Kim heeft een heel fijne schrijfstijl, weet de informatie duidelijk over te brengen, komt niet belerend over en legt medische termen goed uit. Daarnaast maakt ze gebruik van een heel boeiende combinatie: haar eigen ervaringen wisselt ze af met tips, andere getuigenissen en interviews met specialisten. Die tips zijn er trouwens zowel voor vrouwen met endometriose als voor de omgeving/zorgverlener.

De symptomen zijn zeer uiteenlopend en worden wel eens aan andere ziektes gelinkt. Daarom moeten vrouwen vaak lang wachten op hun diagnose of krijgen ze in eerste instantie de verkeerde. Dat was voor mij een herkenbaar stukje. Ik werd in 2021 gediagnosticeerd met de auto-immuunziekte coeliakie en dat na ongeveer 10 jaar klachten te hebben gehad die men aan stress of PDS toeschreef.

In dit boek ligt de focus dan wel op endometriose; mensen met een andere chronische ziekte zullen hier zeker herkenbaarheid in vinden. En dat geeft eigenlijk ook moed, wetende dat je niet de enige bent die daarmee worstelt. Ikzelf kreeg de indruk dat deze gids heel volledig is. De tips nemen de ziekte natuurlijk niet weg, maar kunnen symptomen verlichten, geven iets in handen om de regie terug te nemen en bieden hierdoor perspectief.

Er is nog heel wat onderzoek en bewustwording nodig, maar aan dat laatste draagt dit boek absoluut bij. Kim en de andere vrouwen zijn heel openhartig en eerlijk. Ze kaarten onderwerpen aan waarop nog vaak een taboe rust en dat is zo ontzettend moedig en belangrijk. Leven met endometriose is naast een gids ook een oproep tot meer bewustwording en mildheid.

Dankjewel Kim dat ik jouw boek mocht lezen en recenseren. Het heeft me heel wat inzichten gegeven over de impact van deze ziekte.

Meer recensies van Our Library Belgium