𝐸𝑒𝑛 𝑒π‘₯π‘π‘™π‘œπ‘ π‘–π‘’. 𝐸𝑒𝑛 π‘ π‘‘π‘Žπ‘‘ 𝑖𝑛 π‘π‘Žπ‘›π‘–π‘’π‘˜. 𝐸𝑛 𝑒𝑒𝑛 π‘π‘œπ‘’π‘˜ π‘‘π‘Žπ‘‘ π‘šπ‘’ π‘£π‘’π‘Ÿπ‘Ÿπ‘Žπ‘ π‘‘π‘’. πŸ’£

PagesOfAdri PagesOfAdri
31 apr 2026

Het tweede boek dat we mochten lezen voor de World of Thrillers-boekenclub. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten. Zowel de titel als de cover zouden in de boekwinkel niet direct mijn aandacht trekken. De flaptekst daarentegen maakte me wel wat nieuwsgieriger. Het bewijst maar weer: don’t judge a book by its cover. Want dit verhaal was zoveel beter dan ik had verwacht!

De val van de koning is een thriller van Nederlandse bodem, met Delft als decor voor een reeks gruwelijke aanslagen. We volgen rechercheur Bobbi Meijer, die op een zaak wordt gezet nadat op de paardenmarkt een man wordt aangetroffen met een bomkraag om zijn nek. De rode lampjes knipperen dreigend. β€œIk heb er niets mee te maken!” roept hij nog, vlak voordat de bom afgaat. Deze aanslag blijkt het begin van een reeks explosieve gebeurtenissen die de normaal zo rustige stad volledig opschudden.

Het is een thriller boordevol met (Nederlandse) geschiedenis. Het is bijzonder knap hoe de geschiedenis in het verhaal is verweven. Het voegt ook echt iets toe. Een extra laag aan het verhaal. Tegelijk vraagt het wel om je volledige aandacht. Na een lange werkdag vond ik dat soms best uitdagend, waardoor ik iets langzamer door het boek ging dan normaal. Dat ligt zeker niet aan de schrijfstijl van Jeroen Windmeijer, want die is juist vlot en filmisch.

De beschrijvingen van de locaties zijn duidelijk beschreven dat je ze moeiteloos voor je ziet, zelfs als je nog nooit in Delft bent geweest.. De plekken uit het boek bestaan ook echt! Ook de cover is een bestaande locatie in Delft. Bewijs? Check mijn foto πŸ“Έ

Kortom: een razend spannende race tegen de klok. Een aanrader voor lezers die houden van thrillers met een historische twist, want die twee elementen zijn hier moeiteloos gecombineerd.

Ik ga zeker meer van Jeroen Windmeijer lezen… maar het volgende boek van hem bewaar ik voor een vakantie, zodat ik er helemaal in kan verdwijnen.

Meer recensies van PagesOfAdri