Een beetje onder de verwachtingen
Water is een schaars goed geworden in deze dystopische roman van Cynan Jones uit 2019.
Om de stad (hoewel niet vermeld, gaat het over Londen) te bedienen wordt een 'Watertrein' ingelegd die miljoenen kubieke meters water naar het centrum brengt. De trein loopt steeds meer risico te worden gesaboteerd, waardoor een geavanceerd beschermingssysteem in werking treedt.
Een andere manier om de stad van water te voorzien is het aanvoeren van een gigantische ijsschots.
Hij zal bewaard worden in een 'ijsdok'. Om dit te bouwen zullen vele mensen hun huis moeten verlaten.
Wanneer bekend wordt dat meer mensen dan aanvankelijk gedacht hun huis zullen moeten verlaten, gaan demonstranten de straat op.
De levens van verschillende mensen beginnen zich met elkaar te vermengen.
'De wetten van water' bestaat uit 12 verhalen die oorspronkelijk geschreven werden om te worden voorgelezen op BBC Radio.
Door de onderlinge samenhang besloot Cynan Jones het als boek uit te geven.
Jones is een meester als het gaat om het op een poëtische manier verwoorden van emoties, het beschrijven van natuur en gebeurtenissen. Zijn gebalde, korte zinnen en vooral het gebruik van de vele open ruimtes in zijn boeken dragen hiertoe bij. Voorbeeld hiervan is zijn roman 'De lange droogte', wat voor mij een meesterwerk is.
Alleen in dit boek werkt zijn methode niet. Ik vond het op sommige momenten verward, ondoorgrondelijk. Misschien dat een tweede lezing soelaas biedt.
In het verleden las ik volgende boeken van Cynan Jones:
In 2020: De inham
In 2020: De lange droogte
De levens van verschillende mensen beginnen zich met elkaar te vermengen.
Door de onderlinge samenhang besloot Cynan Jones het als boek uit te geven.
In het verleden las ik volgende boeken van Cynan Jones:
In 2020: De inham