Feministische lectuur, dus vermoedelijk vooral bedoeld voor vrouwen?

PaulVanDukenburg 17 augustus 2025
Door de combinatie van cover en titel kon ik dit boek natuurlijk niet laten liggen.
Bij vlagen is de inhoud al net zo verfrissend, de anekdotes zijn treffend en heerlijk geschreven, net als de analyses achteraf. Hoewel haar ideeën en opvattingen misschien niet altijd even mainstream zijn, weet ze de lezer er niet alleen mee te boeien. vermoedelijk weet ze de lezer zelfs te overtuigen. Mij in ieder geval wel, al is dat ook wel omdat haar ideeën weinig afwijken van de mijne.
Maar... op de een of andere manier lijkt ze af en toe bang dat de lezer niet weet te overtuigen, zonder dat duidelijk wordt waarom dat zo belangrijk voor haar is. Met als gevolg dat ze een beetje verzand in allerlei details, statistieken, onderzoeken, etc. Vaak best interessant, maar het boek zou veel fijner lezen als ze op zo'n moment gewoon haar schouders op zou halen over mensen (vrouwen) met andere opvattingen.
Blijkbaar heeft het iets te maken met een soort tweestrijd binnen het feminisme. Als lezer voel je dat die tweestrijd haar pijn doet, als lezer wil je haar daarin steunen en geruststellen, maar...
Helaas is de rol van lezer nu eenmaal passief.

Hoe dan ook, ondanks alles is het echt een prettig en boeiend boek om te lezen!

Meer recensies van PaulVanDukenburg