Liefde in het hoofd maar niet in het hart.

Peter Marks 14 juni 2023
Hugo Sprenger is registrator en tweede man op het bureau Registratuur en Postzaken. Saai werk, maar voor Hugo niet. Hij vat zijn werk serieus op en doet zijn best om bij zijn baas in een goed blaadje te staan. Voor die tijd is hij een uitgesproken ambtenaar. Met zijn collega’s deed hij zijn best om het in de oorlog door bombardementen grotendeels verwoeste archief weer op te bouwen. Hij had een vreemde gewoonte door vrouwen te volgen en zich daarbij fantasieën over hen in zijn hoofd te halen.

Kort nadat Hugo Paula had ontmoet zijn zij verloofd, getrouwd en kregen zij een dochter die zij Noor noemden. Een kind snel na hun huwelijk was wel verbazingwekkend. Want hoewel Hugo, na hun huwelijk drie dagen in een Bilderberghotel had geboekt kwam er van een gepassioneerde huwelijksnacht niets terecht. Na de bevalling van Noor had Paula een besluit genomen dat Hugo nooit meer aan haar mocht komen. Dat had onder meer tot gevolg dat wanneer Hugo medio augustus 1939 een mobilisatieoproep krijgt om zich in Breda te melden hij tijdens zijn diensttijd een andere vrouw ontmoet. Die ontmoeting blijft hem zijn verdere leven parten spelen.

Paula groeide op in Den Haag waar haar moeder op het sjieke Noordeinde een sigarenzaak had. Haar vader was officier bij de koopvaardij. Op enig moment werd de zaak onder een vreemde constructie verkocht. Haar ouders kregen een maandelijks bedrag uitgekeerd en zij mochten boven de sigarenzaak blijven wonen tot een van hen zou overlijden. Toen moeder overleed moest de woning worden ontruimd. Voor vader vonden Paula en Hugo een onderkomen bij hen in de buurt.

Paula heeft een droom en dat is een goede partij voor haar dochter te vinden. Zij doet er alles aan om dat doel te bereiken. Een onderdeel daarvan is het naaien van een schitterende blauwe baljurk. Wanneer Noor voor het bal wordt uitgenodigd krijgt de jurk eindelijk een functie. Voor het bal wordt Noor opgehaald door Jarry Houtman die gekleed is in het imponerende uniform van een KMA-cadet. Vanaf het balkon worden gadegeslagen door Paula en Hugo. Paula hoopt dat het een goede relatie wordt. Maar dat zal nog moeten blijken.

VERDWAALD GEZIN werd geschreven door JAN SIEBELINK en al in 1993 uitgegeven bij uitgeverij De Bezige Bij. Dit is het meest saaie boek dat ik van deze auteur heb gelezen. Het is warrig geschreven en soms van de hak op de tak. Het boek is uitgegeven met verschillende covers. Ik las het met een jonge vrouw op de cover. Zij heeft middellang blond haar en kijkt enigszins bedremmeld uit haar ogen.

Meer recensies van Peter Marks