Gevoelig ligt moeilijk
Deze emeritus-hoogleraar immunologie vertelt in dit boek over allerhande genetische, epigenetische, hormonale en cerebrale mechanismen die (mede) een rol spelen bij het ontstaan van, omgaan met en verwerken van ziekten door het menselijk lichaam. Hierbij ligt de nadruk op de invloed van stress op deze mechanismen en derhalve op de negatieve invloed die stress heeft op het omgaan met ziekten. Hij gaat hierbij vaak in detail in op allerlei ingewikkelde cellulaire en intracellulaire processen die hij vaak in een soort Jip-en-Janneke-taal tracht te verduidelijken. Dat op zich is knap. Jammer dat hij daarbij regelmatig krom Nederlands gebruikt (“de verwachting is gevestigd op” en dergelijke), maar meer nog dat de oplossing die hij geeft bij al de geformuleerde problemen neerkomt op een half uur mediteren of mindfulness per dag. Lijkt mij iets té simpel. Daarnaast ontbreekt het in dit boek totaal aan humor en/of relativering, waardoor het eigenlijk een echt studieboek wordt. Wat mij wel bijbleef: “plan elke dag een half uur tijd voor jezelf waarin je nergens door gestoord kunt worden. En als je daar geen tijd voor hebt, plan dan anderhalf uur in.”