Misleiding ten top

Petra Holla 02 september 2025
Ik mocht dit boek lezen met de boekenreizigers leesclub.

De rode vrouwenschoen op de cover geeft allure aan, de rode vlek met spuit geeft het thrillerniveau goed weer. De titel Kil vervaagd iets, door de rook van mistigheid die er subtiel in is verwerkt. Wat mag niet gezien worden, wat wil onbekend blijven.

Het verhaal is opgebouwd uit een proloog en aansluitend delen van Scarlet, Alex en deze beide personages samen. In de delen worden heden en vroeger met elkaar afgewisseld. We maken kennis met Coco en haar moeder Paloma, daarnaast maken we kennis met Cassie en haar moeder Valentina Rossi. Wat volgt is een wirwar aan intriges.

Het boek neemt je vanaf de proloog mee in de verwikkelingen in Villa Porto dell’Oblio. Hoewel het wat traag op gang komt, wordt de spanning langzaam steeds meer onderhuids voelbaar en wil je weten waarom deze delen met vroeger en heden zo tot elkaar verbonden zijn.
Nadat we beide personages goed hebben leren kennen volgt het laatste deel. Hierin moet je goed opletten omdat het soms wat warrig kan overkomen. Het gaat in dit deel snel en je bent nieuwsgierig hoe e.e.a. in elkaar zit. Johnny weet dit met een verrassende wending gestalte te geven.

Het verhaal zit goed in elkaar waarin de personages goed uitgediept wordt. Thema’s als vriendschap, moederliefde, eigenliefde, gewiekstheid en macht spelen hierbij hoogtij. Het verhaal is geen moment echt een thriller, wel is het ontzettend spannend in hoe het daadwerkelijk in elkaar zit. Het laatste deel wordt snel en krachtig uitgewerkt.
Het verhaal is filmisch geschreven waarbij het menselijk leed, de menselijke psyche een ware kluwen aan het ontrafelen is.

Het is zeker een goed boek, die zorgt voor uren leesplezier. Zelf heb ik wel betere boeken van Johnny gelezen. Maar goed dit verhaal mag zeker er ook zijn.

Meer recensies van Petra Holla