Inktzwart maar leerzaam
'Nacht in Caracas' was voor mij een grote verrassing. Ik had van iemand gehoord dat het een goed boek was, verder wist ik niks. Niets van het boek en niets van Venezuela. Ja, dat het daar niet goed gaat. Maar hoe afgrijselijk slécht, daar kwam ik pas door het lezen van dit boek achter.
Sainz Borgo heeft het heel knap in woorden weten te vatten: wat er gebeurt als ergens het dunne laagje beschaving verdwijnt en ieder z'n ware gezicht laat zien. Het is ontluisterend om te lezen hoe dan ook in het hedendaagse Venezuela, net als bv ooit in Nazi-Duitsland, hordes monsters blijken te wonen. Monsters, niet te beroerd om andere mensen de dood in te jagen als ze daar een klein beetje beter van kunnen worden.
Natuurlijk zijn er ook in Karina Sainz Borgo's Venezuela goede mensen. Maar, helden zijn het niet. Ze zijn al dood of ze gaan het - of anders moeten ze zich toch de tactieken van de slechten eigen maken.
Al met al is 'Nacht in Caracas' een inktzwart verhaal. Dat toch, zoals zoveel getuigenissen van oorlog en ellende, bijzonder leerzaam is.