Een heel bizar verhaal

PollyEvaHatloy PollyEvaHatloy
28 mrt 2021

Het verhaal van prinses Irene die zich tot het katholicisme bekeerde en trouwde met 'troonpretendent' Hugo Bourbon de Parma, is in grote lijnen bij veel mensen bekend. Toch is het een aanrader om dit boek van Daniela Hooghiemstra te lezen. Want het is al met al een heel bizarre en daarmee zeer lezenswaardige geschiedenis. Met daarin ook een hoofdrol voor de Spaanse dictator Franco, die lachend om Hugo en Irene's ambitie, als een ware poppenspeler, alle touwtjes in handen hield.

Hooghiemstra heeft alle feiten kundig op een rij gezet. Te beginnen met het wazige verhaal waaróm Hugo eigenlijk recht op de Spaanse troon dacht te hebben. Iets wat voor mij altijd een raadsel was.

Toch vind ik dat de auteur wat te weinig conclusies trekt. Natuurlijk is het fijn als die aan de lezer overgelaten worden, maar ik had toch iets meer willen weten wat Hooghiemstra er eigenlijk van denkt: was Irene de wereldvreemde prinses die in de gladde praatjes van een adellijke Fransman(!) is getuind, of was zij zo arrogant dat zij dacht het wel eventjes te kunnen regelen koningin van Spanje te worden?

Wat dat betreft is de laatste zin in dit boek, een citaat van Irene zelf, nog de beste indicatie. Een prachtige en geniale afsluiter in elk geval.

Meer recensies van PollyEvaHatloy