Mooie historische roman, die nieuwsgierig maakt naar het kabinetpoppenhuis
In het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton neemt ze je mee naar Amsterdam.
Het Amsterdam van 1686 waar Nella Oortman uit Assendelft gaat inwonen bij haar man Johannes Brandt een rijke VOC koopman.
Het huishouden wordt bestierd door zijn zus Maren samen met bediendes Otto en Cornelia.
Je leert in dit verhaal de personages goed kennen, maar je leeft vooral mee met Nella die als 18jarige jonge bruid die verhuist naar de grote stad, waar ze niet perse een warm welkom krijgt.
Wanneer Johannes haar een kabinetpoppenhuis geeft wat precies lijkt op het huis waar ze nu in leeft veranderd haar leven op slag.
Ze krijgt steeds mysterieuze pakjes die prima in haar kabinetpoppenhuis passen.
Niet alleen de pakjes zijn mysterieus ook alles wat er in het leven van Nella gebeurd is geheimzinnig.
Beetje bij beetje komt ze achter allerlei geheimzinnige zaken.
Het is door Jessie Burton op een vlotte manier geschreven, maar ook op een hele beeldende manier.
Je kunt je tijdens het lezen echt voorstellen hoe de stad Amsterdam er in de jaren 1686 uitzag, hoe het leven was in de stad.
Ook kun je je voorstellen hoe de mensen erbij liepen, maar ook hoe zwaar het leven was, wat voor bizarre regels er toen waren, en vooral wat voor bizarre straffen er waren.
Het is een toegankelijk verhaal waar ik zelf even in moest komen, maar toen het verhaal mij echt beet had, kon ik het met moeite los laten en moest ik verder lezen.
Altijd fijn als dat gebeurd.
Het huis aan de gouden bocht is dan ook een mooie roman, die je steeds laat verrassen maar die je ook wat leert over onze geschiedenis, de geschiedenis van de gouden eeuw.
Hoe de handel van de VOC werkte, maar ook hoe groot de rol van de kerk was op de samenleving dit alles zo geschreven dat je benieuwd blijft naar Nella die stiekem je hart een beetje veroverd.
Maar je ook echt nieuwsgierig maakt naar haar kabinetpoppenhuis die je in het Rijksmuseum kunt zien.
Het is dan ook een fijne historische roman die de liefhebbers voor dit genre echt heel graag zullen lezen.
Ze krijgt steeds mysterieuze pakjes die prima in haar kabinetpoppenhuis passen.
Beetje bij beetje komt ze achter allerlei geheimzinnige zaken.
Altijd fijn als dat gebeurd.