Wat een heerlijk boek! Spannend, indrukwekkend, verslavend en ontroerend.

Renatesboekmomentje8 Renatesboekmomentje8
7 mrt 2021

Wauw, wauw, wauw en nog eens wauw. Met dat gevoel heb ik het boek dichtgeslagen.

In Het Schuilhuis wordt de lezer meegenomen naar de zomer van 1944. De vooraanstaande familie Van Coevorden is in geldnood gekomen en daarom oefenen zij druk op Victoria uit om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Victoria gaat akkoord, al gaat dat niet van harte.
Dan stort er een geallieerde piloot neer in het bos achter de villa waar Victoria woont. Ze besluit hem te verbergen in de schuur, iets dat haar ouders en haar jaloerse en bezitterige verloofde Robert, die steeds in haar buurt rondhangt, niet mogen weten. Het is het begin van een spannend kat-en-muisspel tussen Victoria en haar verloofde Robert, die steeds meer psychopathische trekjes begint te vertonen.

Oktober 2019. Victoria, dan 93, bladert door de krant en ziet twee foto's die haar terugwerpen op haar geheime verleden, dat ze 75 jaar lang heeft weggestopt. Ze besluit dat haar verhaal toch naar buiten moet komen en belt de jonge journaliste Iris, die de advertentie geplaatst heeft.

In de eerste hoofdstukken moest ik er even in komen, maar vanaf het moment waarop Victoria aan Iris haar verhaal begint te vertellen, werd ik meegenomen in een rijdende trein waar geen ontkomen meer aan was. Werken, koken en de hond uitlaten werd een hinderlijke onderbreking van mijn heerlijke leesbubbel. Ik heb dit boek in 1,5 dag uitgelezen, en dat terwijl ik geen liefhebber van oorlogsboeken ben. Dat komt denk ik omdat in Het schuilhuis Victoria's verhaal centraal staat, en niet de Tweede Wereldoorlog. Ook worden de hoofdstukken die zich afspelen in 1944 afgewisseld met hoofdstukken over Iris in 2019, wat een fijne afwisseling is. Want in Iris' leven gebeurt ook genoeg. Overigens sta ik door dit boek er wel voor open om meer oorlogsboeken te lezen.

Het schuilhuis beschikt over een steengoed en spannend plot en sterke, goed uitgewerkte personages. Het verhaal wordt verteld met een vlotte en no-nonsense schrijfstijl en met hier en daar wat licht-cynische humor, wat ik erg prettig vind. Het is een heerlijke mix van spanning, historie en romantiek. Een minpuntje: ik was graag meer te weten gekomen over het leven van Victoria tussen de oorlog en 2019 in. Dat komt nu maar heel beknopt aan bod. Toch doet dat niets af aan de vijf dikke sterren die dit boek waard is. Wat een fantastisch debuut! Ik kijk uit naar meer van deze schrijver.

Het schuilhuis is een boek voor liefhebbers van Marion Pauw, Esther Verhoef en Simone van der Vlught. Tip: zorg dat je tijd hebt, want eenmaal begonnen kun je het boek niet meer wegleggen.

Meer recensies van Renatesboekmomentje8