Advertentie

De Tolk, een roman van Annette Hess

De Duitse Eva is tolk Pools en woont nog bij haar ouders boven hun restaurant Deutsches Haus in Frankfurt am Main.
Ze wordt gevraagd om bij het eerste Auschwitzproces de getuigenverklaringen te vertalen. Er moeten 274 getuigen worden verhoord.

Haar ouders en verloofde Jürgen zijn erop tegen, maar ze volgt haar gevoel en gaat de uitdaging aan. Eva heeft nog nooit van Auschwitz gehoord. Ze heeft hele vage herinneringen aan de tweede wereldoorlog.

Al lezende raak je verder betrokken bij de geschiedenis en wil je weten wat er nu precies gebeurd is. Er zit spanning in het verhaal, waarom zijn haar ouders tegen, waarom is haar verloofde zo afstandelijk? Eva's relatie met Jürgen blijft ook boeiend evenals haar kennismaking met zijn ouders. Jürgen wilde pastoor worden, maar gaat toch het postorderbedrijf van zijn vader overnemen.
Eva's oudere zus Annegret speelt in het verhaal een aparte, wat duistere rol.

De Tolk is tevens een bewustmaking van wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd. Wie waren er schuldig? Waren alle verdachten zich bewust van hun daden of werden ze ertoe gedwongen? Het Duitse volk zit, volgens de schrijfster, niet te wachten op een proces, men wil liever vergeten wat er in het verleden heeft plaats gevonden.

De beklemmende sfeer in de rechtszaal is zo goed getroffen dat je het voor je ziet gebeuren.
Om de fictieve getuigen te beschrijven heeft Annette Hess gedeeltelijk gebruik gemaakt van fragmenten uit originele citaten. Soms heeft ze verklaringen samengevoegd om door middel van deze literaire verdichting zoveel mogelijk stemmen aan bod te laten komen.
Het verhaal speelt in 1963 en dat tijdsbeeld wordt heel goed weergegeven. Een hele boeiende roman.

Riet Gleis-Wensink

Reacties op: mooi en leerzaam

23
De tolk - Annette Hess
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker