Durf jouw dromen na te jagen

Rita Leyman 19 februari 2026
Aartje Vonk heeft nooit haar vader gekend. Ze was nog niet geboren en hij liet zijn vrouw al in de steek. Hij was een kunstenaar en volgens haar mama zijn dat allemaal nietsnutten. Maar Aartje heeft wel de genen van haar vader geërfd en zou haar dagen alleen willen vullen met tekenen en schilderen. Doordat ze het niet breed hebben moet ze al vlug als huishoudster in Kampen gaan werken. Aartje is niet gelukkig en wanneer ze een advertentie in de krant ziet voor een job als dienstbode in Amsterdam grijpt ze haar kans. Haar werknemer Meneer Verhooft is leraar op de rijksacademie voor beeldende kunst. Misschien kan ze wel wat van hem leren. Ze verandert haar naam naar Arty want in de kunstwereld klinkt dit veel beter. Algauw ontdekt Pieter Verhooft haar talent, hij onderwijst haar en ze worden stiekem minnaars. Op die manier komt ze in contact met het kunstenaarswereldje. Maar zullen de deuren, waarin de mannen heer en meester zijn, wel voor haar opengaan?

Bewonderenswaardig hoe sterk Arty wel is. Ze wil en zal haar droom najagen. Ze deinst voor niets en niemand terug. Ze zal kunstenares worden, ze wil gezien en gewaardeerd worden.
'Arty' is een historische roman waarin de auteur de tijdsgeest zo waarheidsgetrouw beschrijft dat je als lezer het gevoel krijgt dat je in de straten van Amsterdam in het begin van de twintigste eeuw vertoeft. De periode waarin vrouwen opkwamen voor hun rechten en gelijkheid met de Internationale Bond voor Vrouwenkiesrecht. En dat is waar dit boek eigenlijk allemaal omdraait. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zet Henriette De Smet dik in de verf zodat we nog eens beseffen dat deze sterke vrouwen destijds het zaadje hebben geplant waar wij nu van hun vruchten kunnen genieten.

Meer recensies van Rita Leyman