Hoe ver reikt moederliefde?

Rita Leyman 22 januari 2026
De man van Marthe zijn dagen zijn geteld. Hij ligt op zijn sterfbed en wacht zijn euthanasie af. Zijn laatste minuten zijn geteld en hij beslist dat het nu tijd is om zijn diepste geheim aan zijn vrouw te vertellen. Marthe is volledig in de war maar kan hem geen verdere uitleg meer vragen want Hans is nu dood. De man die daar ligt was haar grootste liefde en blijkt nu plots een vreemde voor haar te zijn. Ze moet nu verder met haar jongste zoon Robin, hun achterkomertje, hun probleemkind. Op zijn vijftiende experimenteerde hij met heroïne met alle gevolgen van dien.
'Wat liefde is voor jullie, is heroïne voor mij' Harde woorden wanneer een moeder dit uit de mond van haar kind moet horen.
Marthe leert haar zoon beter kennen nu haar man dood is, ze tracht hem te begrijpen. Maar hoever kan een moederliefde reiken?

Guillaume Van der Stichelen heeft met 'De aanraking' een roman gebracht die je niet onberoerd laat. Niet alleen de heroïneverslaving wordt aangekaart maar thema's als rouw, loslaten, ontrouw, de invloed van familie en moederliefde,... spelen ook een belangrijke rol in het verhaal. Guillaume schrijft dit op zo'n pure wijze en met zoveel mooie zinnen dat het boek zich aan je vastklampt, het laat je niet los. Je leest het in 1 keer uit en klapt het op einde dicht met een zucht. Amai wat een schitterend boek!!

Enkele citaten om van te genieten :

'Ik ben kwetsbaar. Ik ben een gemakkelijke prooi voor een drugsverslaafde die een terugval heeft. Hij spint zijn web als een grote huisspin in een donkere hoek van de kelder die me naar de trechter lokt'

'Het beeld van mijn moeder die mijn hand in de hare houdt en zegt dat ik nooit bang moet zijn, dat ze van de wereld gaat verdwijnen en haar intrek neemt in een kamertje in mijn hart.'

Meer recensies van Rita Leyman