Een chaotische kerst-feelgood
Sinds mama drie jaar geleden gestorven is, is kerst niet meer hetzelfde. Vroeger vierden ze dit feest altijd heel uitbundig met de ganse familie maar nu heeft blijkbaar niemand er nog zin. Elena is druk met haar koffiezaakje, Anouk is continu in de weer met haar laptop en kan haar werk niet loslaten en Daan die moddert wat aan. Vader wil zoals vroeger nog eens samen kerst vieren en beslist om een cosy cottage in een idyllisch Engels dorpje te huren voor een kerstvakantie met de hele familie. Niemand staat te popelen om te gaan maar als vader hen vertelt dat hij iets belangrijks te melden heeft, voelen ze zich min of meer verplicht om toch naar Engeland te reizen. Want stel nu dat er iets ernstig met papa aan de hand is…
‘Zoals kerst bedoeld is’ mag terecht een echt kerstverhaal genoemd worden. Kerst staat toch gelijk met feest vieren met al de mensen die je lief hebt en dichtbij je staan, jouw familie. En dit is net waar dit verhaal volledig om draait, de familie De Koning waarin elk personage zijn eigen problemen heeft. Elena runt een koffiezaak en heeft nog niet het geluk in de liefde gevonden. De mysterieuze Mister S. lijkt haar wel iets. Daan leeft meer met zijn hoofd in de wolken en kan zich beter uiten via zijn tekeningen. Een echt warhoofd die geen structuur in zijn leven heeft waardoor zijn relatie op de klippen is gelopen. De oudste zus Anouk wil alles tot in de puntjes in orde hebben. Ze voelt zich voor alles verantwoordelijk. Door haar gezin en haar werk heeft ze te veel ballen in de lucht te houden. Op aandringen van haar man is ze in therapie. Doordat de auteur het verhaal laat vertellen door de verschillende personages, voel je hun frustraties, ergernissen des te meer. Ze worden zo levensecht geschetst dat ze wel familie van je zouden kunnen zijn. Op die manier is het lezen ook veel leuker, je vliegt doorheen de pagina’s
Vannessa laat de lezer ook stilstaan bij verlies van een geliefde. Niet voor iedereen is Kerst een leuk feest. Haar personages verwerken de rouw om moeder elk op hun manier. Een mooie zin uit het boek wil ik jullie niet onthouden :
‘Rouw gaat niet over tijd op zich, maar over wat je ermee doet. Hoe je ermee leeft’
Deze verdrietige momenten wisselt Vannessa af met hilarische scènes die spontaan een glimlach op jouw gezicht toveren. Oma deed me meermaals grinniken. Haar humor, haar wijsheid bracht nog meer warmte aan het verhaal. Wat zou ik graag een verhaal met haar en haar knotsgekke vrienden willen lezen.
‘Zoals kerst bedoeld is’ is niet zomaar een zeemzoet verhaal. Het is een kerstverhaal waarin familie, liefde, rouw maar ook humor centraal staan. Een heerlijke chaotische kerst-feelgood dat zelfs voor lezers die het in de kerstperiode moeilijk hebben, toch een beetje hun hart zal verwarmen.