De consequenties van niets doen

Rita Leyman 16 februari 2026
De kans op sterven is 100%, dat is de statistische waarheid. Hartproblemen, kanker, een beroerte zijn één van de grootste doodsoorzaken. Alleen Ben, de man van Elke blijft maar leven. Elke heeft een groot vermoeden dat haar man haar bedriegt met een ander en ze wil hem vermoorden. Ze zal het lot een beetje helpen om hem de dood in te jagen. Knikkers op de trap leggen, geen anti-slipmat leggen op de natte badkamervloer, hem rauwe kip te eten geven, zijn een paar onschuldige acties die Elke uitvoert. Helaas is er wel altijd iemand die haar plan doet mislukken... Zal het haar uiteindelijk toch lukken?

'Met niets is het ook altijd iets' is wel een heel speciaal boek. Bie Van Laer wisselt humor met sarcasme af en schrijft op een zodanig beeldende manier dat ik verschillende scènes zomaar voor mijn ogen zag afspelen. Ze hekelt herkenbare situaties zoals de uitvlucht 'ik was dronken', een aloud en algemeen geaccepteerd excuus om zatte zonden weg te wassen wanneer men weer nuchter is.
De mislukte moordpogingen van Elke maar ook Tante Lot die haar overal mee moeit en de buurvrouw Wendy die zat te luistervinken achter haar haag, toverden meermaals een glimlach op mijn gezicht. Het zijn allemaal personages die wel heel herkenbaar zijn.
Het boek bevat ook heel wat mooie zinnen bv. 'Het zou veel toevalliger zijn als er nooit iets toevalligs gebeurde' 'Liever ongelukkig met jou dan gelukkig zonder jou'

Bie Van Laer maakt met haar debuutroman heel duidelijk dat ook al doe je niets je toch eigenlijk iets doet want alles heeft zijn consequenties.

Meer recensies van Rita Leyman