Romeinse politiek en idealistische liefde

SaliReads 02 augustus 2025
Wat een verhaal! We volgen Junia en Julius over een langere periode. Julius is aan het begin een jonge man van 17 als hij kennis maakt met Quintus Sura, de vader van Junia. Ze raken bevriend en Sura ziet een hoop potentie in Julius. Julius op zijn beurt doet er alles aan om te groeien in aanzien en respect te krijgen van de Romeinse nobelen. Hij gaat het leger in en maakt daar carrière, het gaat zelfs zo goed dat hij promotie blijft maken. Intussen wordt Junia geboren en krijgt een vriendschappelijke band met Julius. Junia groeit op in een dorp aan zee en is gek op zwemmen maar hoe ouder ze wordt hoe meer ze bewust wordt van het verschil tussen jongens en meisjes in de maatschappij.
Dan overlijdt Sura en draagt de voogdij over Junia over aan Julius. Vlak na het overlijden wordt Julius weer weg gestuurd om een opstand de kop in te drukken. Hij blijft echter veel langer weg dan in eerste instantie het plan was. Bij terugkomst is Junia 17 en geen meisje meer. Ze vinden hun weg naar elkaar ondanks hun leeftijdsverschil en de bezwaren van hun omgeving. Maar wat lijkt als een sprookjesbegin van een gelukkig huwelijk is het begin van een reis naar Rome waarin de Romeinse politiek een wig tussen hen drijft.

Dit was echt een Emma Anna boek, ze gaat taboes niet uit de weg maar weet ook trouw te blijven aan de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ik had wel moeite met Julius' personage, op een gegeven moment neigde ik naar 3 sterren. Het einde ging een richting op waar ik me niet in kon vinden maar toen kwam er een plottwist die ik niet aan zag komen. Mooi uitgewerkt emotioneel verhaal over de kracht van kiezen voor je eigen geluk.

Meer recensies van SaliReads