Historische roman

SaliReads 24 juli 2025
Vorig jaar las ik De vrouwen van het Grand Hotel en daar was ik enthousiast over. De vrouwen van het luxe warenhuis is het vervolg. Het speelt zich weer over een langere periode af en volgt oude bekenden en nieuwe personages.
We beginnen in 1912 met Torun die in de krant leest over de Titanic, dat typeert ook meteen de rode draad door het boek heen. Historische gebeurtenissen worden veel genoemd en uitgelicht in het boek, van de Titanic tot de start van de eerste WO en het kiesrecht van vrouwen in Zweden. Nationale en internationale gebeurtenissen in de geschiedenis van Zweden en de wereld. Daar moet je dus wel van houden. Ook dit boek zou ik classificeren als een historische roman waarin women empowerment en 'coming of age' centraal staan.
Aan het begin van het boek staat een lijst met de namen van de personages en wie wie is in het verhaal. Hierin wordt ook aangegeven welke personages echt hebben bestaan en welke fictief zijn. Die lijst is ook nodig, want er zijn een hoop personages te volgen en dat over de periode 1912 tot 1927. Een roerige periode in de wereld en in de levens van alle karakters.
Het is veel, ook dat moet je als lezer liggen. Soms voelde het als het lezen van een geschiedenisboek waar ik een toets over moet afleggen om vervolgens weer te lezen over Victoria die zo graag naar Stockholm wil verhuizen waar haar zussen ook wonen.
Het is een boek vol verhalen over de kracht van vrouwen en de strijd die ze leverden (helaas nog steeds leveren) om als gelijken gezien en behandeld te worden. Het is ook een verhaal over Josef Sachs en hoe hij de dingen net even anders deed in de zakenwereld en de oprichting van een warenhuis die tot op de dag van vandaag nog steeds veel aanzien geniet. Er is sprake van liefde, maar dan vooral liefde tussen vrienden en familie.

Houd je van historische romans, vrouwen emancipatie in de dop en schrik je niet terug van een veelvoud aan personages dan is dit zeker een aanrader.

Meer recensies van SaliReads