Luxe, zorg en een race tegen de klok

SaliReads 14 februari 2026
​In dit tweede deel zien we de kwetsbare kant van Chris Griffioen. Waar ze in het vorige boek de ambitieuze chirurg in opleiding was, ontmoeten we haar nu als een vrouw die letterlijk en figuurlijk moet herstellen. Haar hand is verbrijzeld en ze is zoekende naar wat ze verder met haar leven wil.
De setting verschuift van het ziekenhuis naar een luxe zorghoeve waar zowel haar revaliderende vader als vermogende dementerende ouderen verblijven. Het was bijzonder om te lezen hoe het auteursduo een zorginstelling samengevoegd heeft met een luxe omgeving.
Maar achter die gouden randjes speelt iets wat niet in de haak is. Verdwenen sieraden, verdachte sterfgevallen en schimmige testamenten. Chris voelt aan alles dat de zorg in De Uyterwaarden een dodelijk randje heeft.

Wat Laatste Akte voor mij sterk maakt, is Chris' ontwikkeling. We leren meer over wat haar gevormd heeft. De moeizame relatie met haar ouders en het tragische verhaal over haar zusje Lotte geven haar handelen meer uitleg. Dat haar moeder haar nu om hulp vraagt bij de zorg voor haar vader, zorgt voor een mooie, maar ook kwetsbare ontwikkeling in hun band.

De vaart zit er goed in, mede door de hoofdstukken die geschreven zijn vanuit het perspectief van de dader. Die inkijkjes zijn bijna luguber. De koude manier waarop slachtoffers worden gekozen en de beschreven 'methode' zorgden voor een constante onderhuidse spanning. Tel daarbij de manier hoe de dader de slachtoffers beschrijft (o.a. als wandelende zombie) en het beeld van een psychopaat is compleet.
Dankzij Judith, de zus van Gideon, vindt Chris een nieuw doel: de waarheid boven tafel krijgen. De zoektocht mondt uit in een zenuwslopende race tegen de klok die haar duur komt te staan.

Een vlot geschreven thriller die niet alleen spannend is, maar ook de menselijke kant van zorg en familie raakt. De ontwikkeling van Chris is geloofwaardig en de dreiging in de zorghoeve voelt pijnlijk dichtbij. Dit schrijversduo wordt naar mijn mening heel terecht 'de Friese Nicci French' genoemd.

Meer recensies van SaliReads

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.