Spionage, familiegeheimen en de sfeer van Caïro
In het tweede deel van de Verloren Schatten-serie volgen we het verhaal van Lilianne, de meest gereserveerde van de drie vriendinnen, die halverwege de jaren 70 naar Egypte vertrekt.
Lilianne’s reis naar Caïro heeft verschillen deredenen, ze is daar voor haar werk in het bedrijf van haar vader en ze wil de Egyptische familie van haar moeder leren kennen. De CIA neemt contact met haar op als ze daar is, ze moet spioneren bij de charmante Sami. Als ze daar een paar maanden is neemt Giles contact met haar op. Hij is getraumatiseerd teruggekeerd uit de oorlog in Libanon. Ze besluit zich over hem te ontfermen.
De auteur geeft ons een diepgaand inzicht in Lilianne’s gedachten en het grote geheim dat ze al sinds haar tienerjaren met zich meedraagt.
De politieke spanningen en de rijke Egyptische cultuur vormen een sfeervolle achtergrond dat bijna aanvoelt als een extra personage.
In het heden volgen we Sophie, de geadopteerde dochter van Lilianne en Giles. Sophie zit in een lastige fase: 45 jaar, ongewenst kinderloos, gescheiden en met een cateringbedrijf waar ze niet echt gelukkig van wordt. Wanneer ze ontdekt wie haar biologische moeder was, vertrekt ze naar een cottage van de norse maar rake Owen. Haar zoektocht naar haar biologische wortels en de ontdekking van een bijzondere pop brengen antwoorden die ze nooit had durven verwachten.
Wat ik zo bijzonder vond aan dit verhaal was de parallelle ontwikkeling van moeder en dochter in verschillende tijden. Beiden manouvreren door een web van familiegeheimen en loyaliteiten om te ontdekken wie ze werkelijk zijn en wat ze van het leven verlangen. Het is een emotioneel verhaal over liefde in vele vormen: de liefde voor familie, de zorg voor een vriend in nood en de moed om je eigen pad te kiezen.
Een juweel in Caïro is een prachtig vervolg dat de diepgang van de serie behoudt. De mix van spionage, familie-mysteries en de zoektocht naar identiteit zorgt voor een verhaal dat je niet snel loslaat. De verschijning van Connie in Caïro maakt de cirkel van vriendschap weer rond. Ik ben ontzettend benieuwd naar Connie's verhaal in het derde boek