Sheldon meets The Good Doctor

SaliReads 21 december 2025
Een uniek boek in het genre van de hedendaagse fictie. De stem van de MMC, Don Tillman, is vanaf de eerste pagina heel sterk sterk en trekt je door het hele verhaal heen. Het plot draait om het Wife Project, een methode die Don heeft opgezet om via een wetenschappelijke vragenlijst zijn perfecte partner te vinden. Dit past bij zijn personage en zorgt voor scènes die zowel hilarisch zijn als een subtiele toon van maatschappij kritiek bevatten.
​Don Tillman is het best te beschrijven als een van mix van Sheldon Cooper en The Good Doctor: hij is geordend, sympathiek en op een onbewuste manier ontzettend lief. Hoewel hij zichzelf als puur rationeel ziet, is zijn ontwikkeling hartverwarmend. De chemie met Rosie is heel mooi; zij is in alles het tegenovergestelde van wat hij zoekt op zijn lijstje, maar zij is precies degene die hem een reden geeft om het leven — en zichzelf — anders te gaan zien.
​Hoewel ik hardop heb gelachen om de humor in het boek, bevat het verhaal ook scènes en gedachten die je echt aan het denken zetten. De wens om geaccepteerd te worden om wie je bent is universeel, en Dons ervaringen met het "anders" zijn, raken een gevoelige snaar. Het is ontroerend om te zien hoe hij leert dat het leven en de liefde niet altijd zwart-wit zijn en niet in een bepaaldw formule te vangen zijn.
​De schrijfstijl is heel bijzonder doordat we alles bekijken door de wetenschappelijke blik van Don. Het is knap hoe de auteur subtiele kritiek door de tekst verweeft zonder dat het afdoet aan de humor. Een van de quotes die ik bijzonder vond was: "Humans often fail to see what is close to them and obvious to others."
Het einde voelde wat afgeraffeld, dat vond ik jammer. De afronding van de twee plot lijnen, de Wife Project en de Father Project, hadden naar mijn mening meer aandacht verdient.
Maar al met al een bijzonder geschreven verhaal vol humor en inzichten, maar zeker ook romantiek en kritische noten.

Meer recensies van SaliReads