Geen angst en geen regels

SaliReads 11 februari 2026

​Wie Craven kent van zijn Washington Poe-serie, moet zich even schrap zetten voor Jachtseizoen (originele titel Fearless). In dit boek maken we kennis met Ben Koenig, een man die de wetten van de overheid naar zijn hand zet. Waar Poe een scalpel is in een misdaadonderzoek, is Koenig een voorhamer in een actiethriller.
Koenig is voor mij een kruising tussen Jack Reacher en John Rambo, maar met een bijzondere eigenschap. Door de zeldzame aandoening Urbach-Wiethe voelt hij namelijk geen angst.
Na zes jaar onder de radar te hebben geleefd, wordt Koenig door zijn oude baas Mitch gevraagd om zijn verdwenen dochter, Martha, op te sporen. Koenig opereert buiten alle officiële kanalen en dat geeft hem de vrijheid die een 'gewone' politie detective niet heeft. Zijn zoektocht leidt hem naar het Texaanse stadje Gauntlet, waar niets is wat het lijkt. De spanning zit in dit verhaal in Bens analytisch denkproces waarmee hij gevaren inschat zonder door angst belemmerd te worden.
Dit is geen klassieke 'whodunnit', maar een rasechte actiethriller. Ben Koenig is genadeloos in zijn missie, maar behoudt zijn empathie, wat hem ook weer heel menselijk maakt.
Craven schrijft met flink wat vaart en tussen het geweld door is er ruimte voor humor. Soms sarcastisch, soms ronduit hilarisch.

Het is duidelijk dat Craven diep in de wereld van wapens en militaire technieken is gedoken. Hoewel dit bijdraagt aan de geloofwaardigheid van Ben's personage, voelden de uitgebreide technische beschrijvingen voor mij soms als 'te veel' en niet altijd nodig. Iets minder 'technisch gedoe' had de vaart van de race tegen de klok nog sterker gemaakt.
Dit is een adrenalinekick van de eerste tot de laatste pagina. Ben Koenig is een personage waar we nog veel meer van gaan horen. Een aanrader voor lezers die keiharde actie met een slimme twist kunnen waarderen.

Meer recensies van SaliReads

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.