Oude wonden en nieuwe spanningen in Åre

SaliReads 04 februari 2026
​In het derde deel van de Åre Moorden serie keren we terug naar de Zweedse bergen. Dit keer geen ijzige winter, maar de periode rond de paasvakantie. Hoewel de zon vaker schijnt, zijn er duidelijk schaduwen uit het verleden die zich niet laten negeren.

Het verhaal begint heftig, je leest over de laatste dag van Charlotte Wretlind en hoe zij gruwelijk aan haar einde komt. Terwijl Hanna en Daniel de moord onderzoeken, duiken we via flashbacks ook in het leven van de jonge Monica in de jaren 70. Zij werkte destijds in het prestigieuze hotel in Storlien—hetzelfde hotel dat Charlotte vijftig jaar later nieuw leven in wilde blazen. Monica maakt iets bijzonder heftigs mee wat zijn sporen nalaat. De link tussen het verleden en het heden zorgt voor een interessante wending, al maken de vele personages en perspectieven het soms wat verwarrend.
Hanna is in dit deel écht geland in Åre. Ze is onderdeel van het team en heeft zelfs een kat in huis genomen. Op persoonlijk vlak blijft het echter schuren, haar gevoelens voor Daniel zijn er nog steeds. Deze onderdrukt ze wijselijk, Daniel heeft immers een vriendin en een kind. Daniel zelf is in therapie, wat hem helpt, maar de relatie met Ida blijft stroef. Het is interessant om te zien hoe ook de andere teamleden, zoals Carl en Raffe, meer diepgang krijgen. Het privéleven van de rechercheurs is in deze serie minstens zo belangrijk als de zaak zelf.
De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je snel door de pagina's bladert, maar toch lag het tempo voor mij niet heel hoog. Dit kwam mede door de vele verhaallijnen waarvan niet altijd duidelijk was wat ze bijdroegen aan het verhaal. Daarnaast was voor mij al vroeg duidelijk wie de dader was, de uiteindelijke ontknoping was daardoor minder verrassend. De nadruk van die ontknoping lag meer op het motief dan op wie het gedaan had. Wanneer er een tweede persoon om het leven gebracht wordt en er een ontvoering in het spel komt stijgt de spanning en het tempo.
Verborgen in het verleden is een prima thriller, de opbouw in zowel de professionele als de privélevens van de personages zorgen ervoor dat je als lezer betrokken blijft bij de serie

Meer recensies van SaliReads

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.