Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aandacht voor de vrouwen in oorlogstijd.

Historywoman1994 14 januari 2020
Het boek vrouwen van Fingenfels is verschenen in 2017. Het boek verteld het verhaal van drie vrouwen die proberen door te gaan met hun leven na de verschrikkingen die zij hebben meegemaakt tijdens WOII. Het boek vrouwen van Fingenfels is winnaar van de New Engeland boekenprijs voor fictie 2017. Vrouwen van Fingenfels is geschreven door Jessica Shattuck en is te lezen in 21 talen.
Jesssica's inspiratie voor dit boek heeft Jessica Shattuck gehaald uit haar jeugd die zij zomers doorbracht in Duitsland. Haar moeder was Duits waardoor zij vaak haar vakanties in Duitsland doorbracht. Hier en ook thuis groeide Jessica op met schaamte om half Duits te zijn want ook zij was op de hoogte van de donkere geschiedenis van Duitsland. Ze wist bijvoorbeeld dat haar grootouders lid waren van de nazipartij. In intervieuws met schrijfster Jessica is te lezen dat haar grootmoeder wel heel open was over ervaring in de WOII. Haar grootmoeder wilde juist uitleggen hoe zij kon worden meegesleeurd kon worden in deze kwade beweging. Hiermee wilde Jessica's grootmoeder niet vergeven worden maar juist begrepen worden. Deze gesprekken met haar grootmoeder vormde een basis voor Jessica voor het schrijven van dit boek. Jessica wilt met dit boek uitleggen dat bepaalde ''foute'' keuzes die zijn gemaakt door bijv. door haar grootouders nog te verklaren zijn. Een van de oorzaken die Jessica laat zien is de indoctrinatie die Adolf Hilter heeft toegepast tijdens deze oorlog.
Een andere inspiratiebron voor het schrijven van dit boek was dat een kennis van Jessica was geëxecuteerd omdat hij had deelgenomen aan een complot om Hitler te vermoorden .

Het boek is verdeeld in drie verhaallijnen ook wel de drie hoofdpersonages van het verhaal. Het boek begint in 1938 bij Marianne von Lingenfels. Het startpunt van het verhaal verteld dat haar man, Arthur von Lingenfels, samen met andere personen aan het samenzweringen is om Adolf Hitler te vermoorden. De Anschluss, de iname van Sudetenland en Kristalnacht zorgen ervoor bij Marianne en Arthur dat zij angst hebben voor de toekomst. De plannen om daadwerkelijlk een aanslag op Adolf Hitler te plegen worden pas op 20 juli 1944 ten uitvoer gebracht.Dit plan mislukt uiteindelijk maar Marianne blijft trouw aan haar belofte aan haar man om de andere weduwen te vinden en te beschermen tegen het kwaad van Adolf Hitler.
Na de oorlog, 1945, besluit Marianne haar belofte aan haar man Arthur na te komen. Ze besluit dat het beschermingsoord van deze oorlogsweduwen het Kasteel van Lingenfels moet worden.
De eerste persoon die Marianne vind is de zoon, Martin, van Benita Fledermann ( het tweede hoofdpersonage uit het boek). Marianne redt Benita eindelijk uit de prostitutie van het Rode leger. Als laatste vind Marianne het laaste hoofdspersonage van het boek Ania Grabarek en haar twee jongens die zij vind in vluchtelingenkamp.

Het boek is geschreven vanuit deze drie hoofdpersonages. De drie vrouwen hebben zo af en toe flashbacks naar hun leven voor/tijdens de WOII. In deze hoofdstukken is geschreven welke keuzes zij hebben gemaakt gedurende deze oorlog. Elk van deze vrouwen gaat anders om met de keuzes die zij hebben gemaakt. Ondanks dat dit verhaal niet waargebeurd is voel je als lezer toch goed de emoties van deze drie vrouwen. Als lezer begin je bijna het logisch te vinden waarom de drie hoofdspersonages juist deze keuzes hebben gemaakt.
Daarnaast kunnen de drie hoofdspersonages worden getypeerd als de drie reacties hoe er werd gereageerd op de overheersing van fascisme in de oorlog. Marianne kan gezien worden als degene die verzet heeft gepleegd. Omdat zij achter haar man staat om een aanslag plegen op Adolf Hitler. Het tweede hoofdpersonage Benita is degene die passief blijft en rustig afwacht wat er gaat komen. Het derde hoofdpersonage Ania was volledig gepakt door het idee van Adolf Hitler en was geindoctrineerd door hem.
Het mooie aan dit boek vind ik dat Jessica juist aandacht geeft aan de groep die juist bij veel oorlogsboeken onbelicht wordt gelaten. De gevolgen die veel vrouwen hebben moeten ervaren bij weggegaan (dienst gaan) of overlijden van hun man in oorlogstijd wordt vaak ondergeschikt geacht. De problemen waar deze vrouwen tegenaan liepen los van hun eigen emoties en verschrikkingen die zij moeten ondervinden worden in dit boek onder de aandacht gebracht.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Historywoman1994

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.