Drie vriendinnen, een oorlog.
Duitsland, 1936. Als Luise haar vriendinnen niet weet te overtuigen om met haar te vluchten. Sluit ze samen met haar vriendinnen een compromis. Ze zal als eerste naar New York gaan, en hen daar opwachten. Maar het loopt al snel heel anders dan de drie vriendinnen bedenken.
New York, 2021. Pas enkele jaren na het overlijden van haar oma ontdekt June dat haar oma Luise in 1936 vanuit Duitsland naar de VS is geëmigreerd. June blijkt bovendien niet de enige erfgenaam van haar oma's New Yorkse restaurant. Het is aan June om de waarheid te achterhalen.
Het is mijn eerste kennismaking met schrijfster Claire. En dat was zeker een positief! Haar schrijfstijl deed me persoonlijk wel denken aan die van Lucinda Riley. Echter vind ik dat Claire nog iets meer tot in detail tot de daadwerkelijke historische feiten gaat. Ook heeft Claire mijn aandacht meteen doordat dat ze met June een personage creërt die opzoekt gaat naar haar familiegeschiedenis. En dat is iets wat ik zelf ook enorm fascinerend vind. Het struinen van June door de archieven iets wat ik zelf ook enorm interessant vindt. Het is stiekem ook iets waarvan ik ook van droom om ooit werkzaam in te mogen zijn.
Soms vind ik wel wel dat Claire behoorlijk grote stappen in de tijd neemt met name bij de tijdslijn van Luise. Dit was wel beetje zonde en doet afbreuk aan het verhaal. Het had meer de invalshoek vanuit Amerika ten opzichte van de oorlog onder de aandacht kunnen brengen bij de lezer.
Desalniettemin wordt er ruime aandacht geworpen op de rol van met name vrouwen in de oorlog. Een rol die écht wat meer aandacht zou mogen krijgen. Met dit verhaal wordt dit zeker meer uitbelicht en ingezoomd op bijzondere historische feiten waar ikzelf geen weet van had. Bijzonder verhalen die zoals Claire al zegt niet vergeten mogen worden.
Kortom ik ben fan! En ik ben zeker nieuwsgierig naar het volgende deel uit deze serie. Zeker aan te raden voor liefhebbers van oorlogsverhalen. En degenen die houden van documntaires die gaan over genealogie is dit boek zeker ook aanbesteedt! ~