Het water kwam door de brievenbus naar binnen.
Afgelopen nacht is het 73 jaar geleden dat er iets verschrikkelijkste is gebeurt in Nederland. Wel geteld 1836 mensen lieten het leven tijdens de hoogwater die toen plotseling opspeelde. Later is deze gebeurtenis de geschiedenisboeken in gegaan onder de naam de watersnoodramp.
Deze gebeurtenis staat centraal in de novelle die schrijfster Femke Meijboom heeft geschreven.
ɪɴʜᴏᴜᴅ ᴠᴀɴ ʜᴇᴛ ʙᴏᴇᴋ
Als de familie Jongejan diep in de nacht wordt opgeschrikt door water dat door hun woning gutst. Beleven ze een kat en muis spel tegen het water. Frida en haar familie proberen te overleven die nacht op het dak van hun woning. Hoelang gaat het duren voordat hulp is gearriveerd? En worden ze wel gered?
Het is mijn eerste kennismaking met Meijboom en het is voor mij zeker een verrassend verhaal. Het onderwerp is er zeker niet eentje waar ik vaak in boeken over lees. Maar eigenlijk wel wel erg bepalend is voor de Nederlandse geschiedenis.
Pefect inlevingsvermogen zou ik heb gezegd als ik Meijboom als leerlinge in mijn geschiedenis klas zou hebben. Natuurlijk is dit gebaseerd op verhalen van Meijboom haar oma. Maar het neemt niet weg dat je het schrijfster dan toch eventjes op papier moet zetten. Dan heeft Meijboom om prachtige wijze gedaan. Waarbij er zelfs aandacht is voor de dieren die zich staande moesten houden tijdens deze ramp.
Ik vind deze novelle dan ook bruikbaar als "bron" voor het voorgezet onderwijs. Juist omdat het novelle is, is het uitstekend verhaal om de leerlingen te laten lezen. En hier een lessenserie rondom te ontwikkelen. Het brengt mij in elk geval op ideeën.
Maar de kracht van dit verhaal zit hem ook in de pure rauwe emotie van de personages uit deze novelle. Je voelt met hen mee en hoopt tot het einde van het verhaal dat het voor iedereen uit dit verhaal goed afloopt.
Kortom deze novelle verdient het om gelezen te worden. Juist omdat dit verhaal zo kort is kan het prima eventjes tussendoor. Dit verhaal krijgt een welverdiende sterren. Must-read voor zeker elke Nederlander.
ɪɴʜᴏᴜᴅ ᴠᴀɴ ʜᴇᴛ ʙᴏᴇᴋ