Een aanrader voor liefhebbers van de boekendief!
1921, Opaline vlucht naar Frankrijk om onder een gedwongen huwelijk uit te komen. Hier kan Opaline ondanks dat ze geen ervaring heeft toch beginnen bij een boekhandel. Opaline's geërfde boek van haar vader geeft hier de toeslag voor. Lukt het Opaline om haar eigen leven op te bouwen ver weg van haar roots?
2021, Martha heeft net besloten om haar man Shane te verlaten. Ze aanvaardt een baan bij een mysterieuze dame in Dublin als huishoudster. Dan blijkt ze er per toeval door een toevallige voorbijganger dat hier ergens een verborgen boekhandel moet hebben gezeten. Dit gegeven kan Martha onverwachts toch niet loslaten.
Dit verhaal stond al enige tijd op mijn tbr om te lezen. Toen ik tot mijn verasssing dit boek in de bibliotheek vond wist ik dat het tijd was om eindelijk aan dit verhaal te beginnen. Het verhaal is een combinatie van fantasy meets history. Ondanks dat de personages niet echt hebben bestaan. Heeft Woods wel een realistische personages geschetst. Haar schrijfstijl is wel wat poëtische maar niet zo dat ik het weg wilde leggen. Juist bepaalde qoute(s) uit dit boek maakt dat dit verhaal uniek blijft. De verborgen symboliek in dit verhaal maakt wel dat ik het gevoel heb dat ik dit verhaal nogmaals wil lezen om alles te ontdekken.
Een bijkomstigheid is dat Woods er bij dit boek voor heeft gekozen om de zusjes Bronte erbij te halen. Een vindingrijke invalshoek die ik nog niet eerder in een boek ben tegengekomen.
Tijdens het verhaallijn van Opaline maak je onbewust ook weer een "tijdreis" door de geschiedenis heen. Waarbij de WW1 maar ook de WW2 de revue passeert. Op wijze die zeker levensecht maar die ook zeker waarheidsgetrouw is.
Het einde van dit verhaal vond ik daarintegen wat tegenvallen. En voelde voor mij wat plompverloren aan. Maar wellicht is dit wel een bewust keuze van Woods geweest? Misschien zien we bepaalde personages weer terug in haar volgende boeken? In elk geval heeft Woods mijn interesse gewekt en ga ik ook zeker meer boeken van haar lezen.