Belle en het beest maar dan anders.
1903, Het verhaal draait allemaal om Sadie West. Die door een toevallige ontmoeting met Otis Taylor betrokken raakt bij de zoektocht naar het nichtje van Otis, Elisabeth. Lukt het het Sadie en Otis om Elsabeth te vinden?
Het is mijn eerste kennismaking met Fordham. En ik moet zeggen dat ze mij meteen al met haar eerste zin heeft 'betoverd". Ondanks dat de hoofdpersonages uit dit verhaal niet echt hebben bestaan heeft Fordham het voor een groot gedeelte wel gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis. Hierbjj wordt er ingezoomd op de lucratieve handel van "wezen" in Amerika. Het is vreselijk om te lezen dat er zulke mensenhandel is geweest. Absurd! En had nooit mogen gebeuren.
Het verhaal doet me ook wel denken aan het Disney verhaal Belle en het beest. Maar dan even in een ander "jasje". Muzikaliteit loopt als een rode draad door dit verhaal heen. Maar niet zo dat het de boventoon voert tijdens dit verhaal. Het is mooi met elkaar verweven en is datgene wat dit verhaal uniek maakt in zijn genre.
Mij heeft dit verhaal wel doen verlangen om een lekker lange boswandeling te willen ondernemen. Want wat kan Fordham ontzettend mooi beeldend schrijven zeg! Prachtig! Niet alleen de natuurrijke landschappen waar Sadie oorspronkelijk van afkomstig is. Maar ook het landhuis van Otis waar Sadie de kans krijgt om te werken. Je waant je zo als lezer in deze tijdgeest van dit verhaal.
Het verhaal was echter wel naarmate het einde toe wel tikkeltje voorspelbaar. Maar daarintegen kan ook gesteld worden dat het beide hoofdpersonages ook zo gegund is dat het verhaal loopt zo loopt na al die "ellende" die zij hebben meegemaakt.
Tot slot liefhebbers van boeken van Julie Klassen is dit verhaal zeker een must-read om gelezen te hebben. Ik ben benieuwd welke verhalen er nog meer uit de koker van Fordham komen.