Aanrader voor een romanticus
Het boek tropenbruid is verschenen in januari 2020 en is geschreven door schrijfster Susan Smit. Susan Smit is geboren op 24 februari 1974 in Leiden. Haar jeugd bracht Susan Smit door in Noordwijk. Susan Smit heeft ruim 10 jaarlang gewerkt als internationaal topmodel. Tijdens dit leven voelde ze zich eenzaam. Susan wilde haar leven meer diepgang geven en besloot het leven van topmodel zijn vaarwel te zeggen en ging Nederlands studeren aan de universiteit van Amsterdam. Haar debuutboek verscheen in 2001 en kreeg de titel Heks. In 2005 verscheen haar eerste roman Elena’s vlucht. Dit boek vertelt het verhaal van onmogelijk liefde tussen een Roma-meisje en een katholieke jongen. Het boek speelt zich af in Europa in de periode van het interbellum. In 2015 verscheen nog een historische roman met de titel Gisèle. Deze oorlogsroman is gebaseerd op de liefdesgeschiedenis van drie mensen: Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht, Adriaan Roland Holst en Mies Peters.
Het boek begin in het jaar 1907 in Amsterdam. Het weesmeisje Anna heeft heel haar leven in het weeshuis gewoond. Anna droomt van een leven buiten de muren van het weeshuis. Deze ideeën ontstaan als zij kleren gaat brengen naar de rijke burgerij. De burgerdochter van een van haar vaste adressen waarvoor de wezen in het weeshuis kleding maakt wordt uitgehuwelijkt aan een man in Batavia. Deze burgerdochter heeft haar man gevonden via een advertentie in de krant. Dit brengt Anna op het idee om ook te reageren op een van deze advertenties. Haar reactie op de advertentie zorgt ervoor dat zij een huwelijk aangaat met Willem. Dit huwelijk zorgt ervoor dat Anna Amsterdam vaarwel zegt en haar nieuwe leven in Batavia begint.
De pluspunten van dit boek is dat de schrijfster Susan Smit een fijne schrijfstijl heeft. De schrijfstijl van Susan Smit is eenvoudig er wordt weinig moeilijke woorden gebruikt gemaakt(Denk hierbij aan geschiedkundige begrippen). Er is in dit boek een woordenlijst opgenomen voor enkele woorden waarvan de Susan Smit denkt dat relatief onbekende begrippen zijn. Deze definities geven meer verheldering voor deze misschien wel onbekende begrippen. Hierbij kan er gedacht worden aan de begrippen njai (bijvrouw) , VOC en Nederlands-Indië.
Schrijfster Susan Smit heeft mijn interesse gewekt voor de burgerweeshuis waar ons hoofdpersonage Anna heel haar leven heeft gewoond. Na het lezen van het boek ben ik dan ook op zoek gegaan naar meer informatie over dit burgerweeshuis dat in het boek beschreven wordt. Het burgerwees is opgericht in 1520 door een aantal gegoede burgerij. Je mocht alleen in het weeshuis wonen als je ouders poorters waren en was dus niet toegankelijk voor vondelingen en arme kinderen. Dit is een kritiekpunt die ik qua bronnenonderzoek heb op schrijfster Susan Smit. Het hoofdpersonage Anna is ter vondeling gelegd door haar ouders. Echter werden vondelingen in deze tijd niet opgenomen in een burgerweeshuis deze werden alleen opgenomen door het Aalmoezeniersweeshuis. De keuze van Susan Smit om Anna toch in een burgerweeshuis te laten opgroeien begrijp ik wel aangezien de kans dat Anna een huwelijk kon beginnen met Willem (uit de burgerij) niet echt waarschijnlijk is. Aangezien Anna in een aalmoezeniersweeshuis geen kans kreeg om zich verder te ontwikkelen als persoon. De omstandigheden in dit aalmoezeniersweeshuis waren stukken slechter. Een van de drie baby’s haalde het eerste levensjaar niet. De kinderen hadden vaak voortdurend last van schurft. De kans dat Anna als baby zou hebben overleefd is dus zeer klein. Daarnaast werden de wezen in het Aalmoezeniersweeshuis niet opgeleid tot het leren van een ambacht hierdoor zou haar man Willem denk ik niet Anna hebben gekozen als vrouw. Aangezien Willem een huwelijk wilde met een vrouw die enige ontwikkelde capaciteiten heeft.
Tot slot vind het verhaal dat Susan Smit heeft geschreven niet erg bijzonder. Het verhaal gaat over een vrouw die een andere toekomst wilt en op zoek is naar opwinding in haar leven. Anna hoopt dat zij bij Willem de liefde van haar leven kan vinden. Aangezien ik niet teveel spoilers wil geven over het liefdesleven van Anna vind ik dat het boek zeker geschikt is voor degene die houdt van een zoetsappig roman degene die op zoek is naar een roman met enige historische diepgang kan het boek beter bij overtocht naar Nederlands-Indië aan de kant leggen. Na deze overtocht begin mijn ogen de roman en wordt er weinig inhoud gegeven aan het verhaal.