Aanrader voor jong en oud!

Het boek het raadsel van Bletchley Park vertelt het verhaal Jakob en zijn zusje Lizzie. Lizzie komt door een samenloop van omstandigheden terecht in Bletchley Park. De plek waar haar oudere broer Jakob al enige tijd werkzaam is. Want wat wordt daar op het geheimezinnige Bletchley Park nou eigenlijk gedaan? En waarom is juist Jakob de uitgekozene om daar werkzaam te zijn? En kunnen zij misschien vertellen wat er met hun moeder is gebeurd?

Het verhaal laat de jeugd kennismaken met Bletchley Park. Dit was namelijk de plek waar de Britse codekrakers ten tijde van de WW2 het berichtenverkeer van Asmogendheden (Duitsland, Italie en Japan) probeerden te ontrafelen. Dit is een femoneen dat iedereen eigenlijk wel hoort te kennen. Het mysterie rondom hun moeder loopt als een rode draad door het verhaal heen. Wat waarom is zij zomaar verdwenen uit het leven van Jakob en Lizzie? Het antwoord op deze vraag wordt beetje bij beetje naarmate het boek vordert steeds maar weer verder ontrafeld. Het verhaal had ook wel wat van een escape room. Ook kan je zelf kan als lezer meepuzzelen om een "ervaren" codekraker te worden. Uniek concept! Die ik nog niet eerder heb gezien in dit genre.

En ik moet eerlijke waar bekennen zelfs voor de volwassen doelgroep is het interessant en leuk verhaal om te lezen. Het is natuurlijk niet vergelijkbaar met het boek van Kate Quinn over Bletchley Park. Die boordevol met feiten over dit Bletchley Park staan. Toch komen er naast de algemene feiten ook verassende feiten naar voren die zelfs ik niet wist. Het blijkt maar weer dat codekraken al voor de oorlog een "ding" was. Het verhaal wordt op begrijpelijke Nederlandse taal uitgezet hoe het kraken en coderen tijdens en voor de oorlog in werking ging. En het blijkt maar weer hoe complex dat wel niet was.

Kortom zeker een fijn boek aan te raden om te lezen. Die zeker wel de realiteit van een oorlog aan de lezer laat zien. Hoe tragisch deze geschiedenis eigenlijk ook is. #opdatwijnooitvergeten

Meer recensies van Historywoman1994