Advertentie

In 2013 bezoekt Thomas Harding een vervallen huis, dat zijn overgrootvader Alfred Alexander ooit heeft laten bouwen aan de Groß Glienicker See (Berlijn).
Nadat het huis jaren werd bewoond door diverse families, werd het huis later eigendom van de gemeente Potsdam en stond het op de nominatie om afgebroken te worden.
Thomas Harding, de achterkleinzoon van de Berlijnse (Joodse) arts Alexander Alexander, die in 1927 het huis liet bouwen, voorkomt dat het huis afgebroken wordt. Hij zorgt ervoor dat het huis monumenten status krijgt, en dat het gerenoveerd wordt.

Dit boek beschrijft de lotgevallen van de families, die vanaf 1927 in het huis aan het meer woonden, en waar onder meer Albert Einstein en Marlene Dietrich eens kind aan huis waren.

Harding schreef met het huis aan het meer een fascinerende en boeiende micro geschiedenis over de lotgevallen van de families die hier vanaf 1927 woonden, liefhadden en wegtrokken. Hij baseerde het boek op archiefonderzoek en ooggetuigenverslagen.

Informatie over de renovatie en geschiedenis van het huis is terug te vinden op:
https://www.theguardian.com/world/2019/jun/16/berlins-alexander-haus-regains-its-soul-after-painstaking-restoration
https://alexanderhaus.org/


**** Weergaloze roman over een huis als tijdsmonument. Enige punt van kritiek is dat de roman hier en daar wat feitelijk overkomt, waar zij aan kracht had gewonnen als Harding voor meer diepgang en emotie had gekozen.

Reacties op: Het Alexander huis

61
Het huis aan het meer - Thomas Harding
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 23,99
E-book prijsvergelijker