Een winters knus bosrestaurant

Sandra0004 18 juni 2025 Auteur
Marieke Douwes is een voor mij nog onbekende auteur. Ze schreef Chaos als voorgerecht als eerste deel van de serie Het Bosrestaurant (serie van drie). De roze cover met blauwe edges ziet er in ieder geval geweldig uit! Van uitgeverij Zomer & Keuning kreeg ik een recensie exemplaar.

Door een ongeluk van haar ouders erft Marlou hun bosrestaurant Oranjebloesem. Vanuit Amsterdam trekt Marlous naar de Utrechtse Heuvelrug, en probeert er het beste van te maken om het restaurant tenminste drie maanden te runnen, om daarna te kunnen verkopen. Maar het restaurant blijkt een flinke schuld te hebben. Gelukkig werkt het personeel zo goed mogelijk mee, behalve één: de knorrige chef-kok Donovan.

Al in de proloog wordt je gegrepen door de fijne schrijfstijl van Marieke en door de verdrietige omstandigheden waar het hoofdpersonage Marlou mee te maken krijgt. Je zit meteen in het verhaal! De hoofdstukken zijn geschreven vanuit Marlou en Donovan.

Het verhaal speelt zich hartje winter af, met veel kou, dat had ik (ook door de lente-achtige cover) niet verwacht. Dat komt niet helemaal overeen. De locatie (het bosrestaurant met een prachtige cottage op het landgoed) is heel beeldend geschreven en voelt heel cosy (winters) aan. De spanning tussen de hoofdpersonages bouwt zich op en hoewel een tikkeltje voorspelbaar, is het verhaal klein, warm en knus. De rode draad in het verhaal is rouw en verlies, en er zitten prachtige passages in:

'Zolang je het licht in je hart toelaat, wint het duister nooit.'

'Alsof nieuwe en oude scheuren voorzichtig beginnen te helen.'

Kortom, een prachtig begin van een serie, die ik zelf in de lente of zomer zou uitbrengen, maar ach, dat is een detail. Het einde is rond, maar geeft een start voor een nieuw verhaal. Maar desalniettemin is Chaos als voorgerecht een mooi, klein en liefdevol verhaal over omgaan met verlies in een knus, winters bosrestaurant.

Meer recensies van Sandra0004