Advertentie

“Hij werd meegesleurd met de stroom. Nu moest hij zwemmen of verzuipen.”
~ p 203 ~

Geus komt op in aanraking met puzzels op het internet van Carpa 3521, het blijkt een sollicitatieprocedure te zijn om de knapste koppen te werven. Hoe dieper Geus er bij betrokken raakt, hoe meer hij begint te twijfelen aan het hele proces. Als hij opeens van de aardbodem verdwijnt doet zijn zus Anja er alles aan om hem te vinden, ze krijgt daarbij de hulp van Quint Ruys een vriend van Geus. Ze ontdekken dat de inzet hoger is dan ze voor mogelijk hadden gehouden.

We maken kennis met Geus, een vrijgevochten jonge student en doorgewinterde hacker. Hij duikt vol in het oplossen van de Carpa puzzels, als hij besluit er uit te stappen is het al te laat. Anja, de zus van Geus, is een schrijfster, ze trekt in het appartement bij haar vaders huis om dichter bij haar familie te kunnen zijn. Als ze een avondje op stap gaat met geus ontmoet ze Quint, ook een hacker megamind en excentrieke man. Ik vond Quint gelijk een sympathiek personage met zijn schemaatjes en dwangmatige gewoontes. Hij is een steun en toeverlaat voor Anja, zelfs als hij daarbij moet afwijken van zijn gewoontes. Het verhaal is mooi gedetailleerd, de sfeer van de stad en het platte land worden goed overgedragen. In deel 1 van het verhaal krijg je ontzettend veel informatie en daardoor moet je goed opletten. In deel 2 word dat beter en krijgt het verhaal ook meer vaart.

Ik vond de opbouw in het begin een beetje traag waardoor ik moeite had om mijn aandacht erbij te houden. dat werd later in het verhaal goed gemaakt. Heleen heeft de grote plottwists en de ontknoping van het boek tot het laatste deel van het verhaal bewaart. Ik was heel bang dat de computertaal misschien zou overheersen, maar dat viel heel erg mee. Het was allemaal heel begrijpelijk, voor mij tenminste, en was mooi in verhouding met de andere aspecten in het verhaal. Het bouwt zich langzaam op tot een grote climax die overigens ook nog wel een verrassing bevatte. Ik vond dat alles naadloos in elkaar paste. Wat ik ook origineel vond was dat alle namen te maken hadden met water, juist omdat de waterwerken van Nederland een belangrijke rol spelen in het verhaal. Er waren kleine stukjes in het fries geschreven, dat voegde voor mij niets toe aan het verhaal en irriteerde me soms juist.

Alles bij elkaar genomen vond ik het een heel leuk, origineel en spannend boek, ik heb me er zeer goed mee vermaakt. Ik geef het 4 sterren.

Reacties op: data versus water

63
Het Carpa Complot - Heleen van den Hoven
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,00 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker