Boeiende historische fictie

Saskia I. 05 juli 2025

‘Als de dag aanbreekt’ is het bijzondere verhaal van Libby, een tijdpendelaar. Ze heeft namelijk twee levens, een in 1774 en een in 1914. Zodra ze in het ene leven in slaap valt, wordt ze wakker in het andere, en andersom, zonder dat er tijd verstrijkt in een van beide levens terwijl ze weg is. Op haar eenentwintigste verjaardag moet ze de keuze maken. Eén levenspad opgeven en voor altijd in het andere blijven.

Virginia 1774. Samen met haar liefdevolle moeder runt Libby, redacteur van de Virginia Gazette, een drukkerij die ze uit de schulden proberen te krijgen. Ze zet zich in voor de strijd waarmee Amerika onafhankelijk kan worden van Engeland, terwijl ze verliefd is op Henry. In dit leven voelt Libby dat ze er echt toe doet. Heel anders gaat het er in 1914 aan toe. Hier wordt ze bediend door personeel en brengt ze haar dagen door met allerlei zinloze sociale verplichtingen. Haar moeder probeert haar te introduceren binnen de Engelse aristocratie en neemt haar mee naar Londen. Hier maakt ze kennis met lord Cumberland, waar ze meteen een grondig hekel aan heeft. Libby probeert haar geweten te volgen. Ze kan zich toch niet aansluiten bij de natie waartegen ze vocht in haar andere leven? Ze kende in 1774 zoveel mensen die op het punt stonden hun leven te riskerenen om onafhankelijk van Engeland te worden… Henry was een van hen. Ze weet dus al welk pad ze gaat kiezen op naar eenentwintigste verjaardag. Maar verloopt alles wel zoals ze wil?

Laat je als lezer zeker niet overdonderen voor de hoeveelheid politieke en geschiedkundige informatie, alles wijst zich uit in de loop van het verhaal. Gabrielle Meyer weet de tijdsgeest en sfeer steeds perfect weer te geven. Je voelt echt mee met Libby en de keuzes die ze moet maken en opofferingen die ze doet, want rijkdom betekent niet altijd geluk. Deze historische fictie heeft me fijn verrast! Toch vermeld ik graag dat de uitgeverij, KokBoekencentrum Uitgevers, de marktleider is op het gebied van christelijke boeken. Ook in ‘Als de dag aanbreekt’ is dit soms sterk merkbaar. Maar ook voor lezers die zichzelf niet als gelovig bestempelen, zoals ik, mag dit geen drempel zijn om de Timeless-serie te lezen. Het volgende deel verschijnt dit najaar en staat zeker genoteerd op mijn leeslijst.

Meer recensies van Saskia I.