Advertentie

In dit verhaal volgen we Elfleda, een Friezin die naar Rome wordt gestuurd als gijzelaar. In deze tijd - ongeveer 60 na Christus - was het gebruikelijk dat stamhoofden hun dochters hiernaartoe stuurden. Maar Elfleda is niet zomaar een meisje, ze is ook een priesteres. Onderweg naar Rome bezoekt ze Veleda, een hoge priesteres die bij de Germanen en Bataven hoog in aanzien staat. Zij geeft Elfleda de opdracht Rome goed te onderzoeken en de politieke spelletjes te doorgronden.

In Rome maakt ze kennis met Plinius die haar onder zijn hoede neemt,om te voorkomen dat ze aan het hof ten prooi valt aan de grillen van de keizer. Als Elfleda een visioen krijgt, ziet ze de weinig rooskleurige toekomst. Ze besluit te vluchten uit Rome en sluit zich aan bij de Britten. Hiermee begint de strijd om haar vrijheid.

De Veleda voorspelling schetst een heel duidelijk en historisch correct beeld van de Romeinse tijd. Het laat je op een bijzonder mooie manier zien hoe het was om toen te leven. En dat voor veel verschillende (soorten) mensen. Het geeft het verhaal ontzettend veel diepte. Bovendien krijg je regelmatig extra informatie in kaders. Deze zijn zo geplaatst dat ze absoluut niet vervelend zijn, maar een echte toevoeging.

De schrijfstijl is nergens moeilijk en daardoor kun je het verhaal altijd goed blijven volgen. Chris Houtman geeft ook overal voldoende uitleg en achtergrondinformatie. Je verspringt namelijk regelmatig van persoon en daardoor ook van plaats, maar door deze uitleg blijft alles heel goed te volgen. Je krijgt ook een heel goed beeld van alle plaatsen die voorbijkomen in het boek. Soms wordt je haast misselijk van de geuren die ergens hangen en zou je zelf gek worden van al het geluid, zo beeldend wordt het beschreven.

Er zijn de nodige karakters die je beter leert kennen in De Veleda voorspelling, Elfleda is daar slechts een van. Deze personages zijn erg uiteenlopend, maar allemaal erg interessant op hun manier. Met de een ga je al wat harder meeleven dan met de andere, maar allemaal kruipen ze op op z'n minst enigszins onder je huid.

Ondanks dat De Veleda voorspelling zonder meer een aanrader is, hoort hier wel een kanttekening bij. Het is namelijk een boek dat in je straatje moet passen. Heb je niks met (Romeinse) geschiedenis? En ben je alleen op zoek naar een spannend verhaal? Dan kun je dit boek waarschijnlijk minder waarderen. Maar als je van geschiedenis houdt en het kunt waarderen wanneer daaromheen een mooi en goed verhaal wordt geschreven, mag deze eigenlijk niet in je kast ontbreken. En dan mag je ongeduldig wachten op het volgende deel.

Reacties op: Mooi en leerzaam

8
De Veleda-voorspelling - Chris Houtman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker