Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Achter iedereen schuilt een verhaal

Het is jammer dat in Nederland Do van Ranst niet de status heeft van bekende kinderboekenauteur zoals Sjoerd Kuyper of Rindert Kromhout. Anders zou dit boek gemakkelijk zijn weg vinden. Daarom een korte recensie met het advies om vooral zelf dit boek te gaan lezen!!!

Het boek begint vrij heftig als de schoolklassen de eerste dag op school komen, en horen dat een meisje van school (Esther B.) zelfmoord heeft gepleegd. Deef, de hoofdpersoon kan zich niet eens herinneren wie ze was. De kinderen van de school gaan op zoek naar antwoorden, en naar de waarde van het leven. Ze worden door de leerkracht ingedeeld in groepjes met de opdracht elkaar beter te leren kennen en te ontdekken waarom het leven zin heeft.

Op die laatste vraag komt geen kant en klaar antwoord, maar tussen de regels door ontdek je daar wel meer over. Mooie ontwikkeling in personages, in ontdekken van de wereld achter de persoon. De boodschap is daarin sterk: we weten vaak niet wat er speelt bij iemand en we kennen elkaar eigenlijk vaak niet echt.
Het boek komt wat traag op gang: er wordt langzaamaan een mysterie gecreƫerd rondom het meisje Esther B. De taal is mooi om te lezen. Dat het Vlaams is, is geen nadeel. Het doet juist aangenaam aan, net dat tikkeltje mooier dan in het 'hardere' Nederlands. Je komt erachter dat iedereen een verhaal heeft en dat je vaak niet het hele verhaal achter een persoon kent.

Voor wie is dit een fijn boek? Met enige twijfel dan toch 12+, een pittige groep 8. De leerlingen worden uitgedaagd dieper na te denken. Niet alle kinderen aan het einde van de basisschool zijn daar al aan toe. Maar omdat dit boek wel over een onderbelicht thema gaat en veel kan leren over het samenleven, is het zeker een aanrader.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Schoolbieb-Op-Orde

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?