Leest heerlijk weg

seih 23 augustus 2025
Deze recensie is geschreven voor de Science Fiction & Fantasy Boekenclub op Facebook. Ik wil HarperCollins Nederland graag bedanken voor dit recensie exemplaar.

Het verhaal:
Haar huis afgebrand, het dorp waar ze zich altijd relatief veilig waande woest en iedereen die ze kende en waar ze om gaf vergaan tot as. Wanneer Rhya gevangen wordt genomen door soldaten omdat ze een Halfling is en wacht op haar dood, heeft ze weinig meer voor om voor te vechten. Het is wachten totdat de dood haar meevoert naar de vergetelheid en ze alle pijn en verdriet achter zich kan laten. Door een onverwachtse ontmoeting gluurt er ineens weer hoop aan de horizon, maar wat wil die vreemdeling van haar? Is dit echt een redding of alleen een uitstel van executie?

Mijn recensie:
Door het begin van het verhaal was ik meteen gegrepen. Er wordt een spannende situatie gecreëerd die vervolgens doorrolt in de volgende, waardoor ik meteen gemotiveerd was om door te lezen. Er was een goede afwisseling tussen het geven van informatie en het verhaal dat verder ging.
De auteur schrijft heel dicht op het personage. Dat komt mede door de ik-vorm, maar ook doordat er veel gedachten in zitten. Als iemand die van gedachten houdt vond ik dit zelfs vrij veel. Helemaal in combinatie met de manier waarop het personage in haar hoofd bleef malen en zaken herhalen. Voor mijn gevoel ging het tempo er daardoor af en toe uit.
De wereld is interessant en er zitten onderdelen waarvan ik de werking erg intrigerend vindt. Het is voor de lezer wel goed om erbij stil te staan dat dit een redelijk standaard epische fantasy is van een held die de wereld moet redden. Niets mis mee, maar niet iedereen houdt daar van. Persoonlijk vind ik de uitwerking leuk gedaan, zeker door de romance lijn die sterk verweven is.
Ongeveer de eerste helft van het boek vrij man georiënteerd is. Dit wordt later beter gedaan doordat er personages geïntroduceerd worden waarvan ik verwacht dat ze verder in de serie ook een belangrijke rol zullen spelen, maar daardoor vond ik de cast wat minder divers. De personages die er zijn zijn wel leuk uitgewerkt, al vond ik een stuk vrij voorspelbaar doordat het personage op een bepaalde manier neer was gezet.
In het boek gebeuren veel verschillende zaken gebeuren en sommige vond ik niet altijd even lekker uitgewerkt of wat snel gaan, waarbij andere punten juist weer op een goede manier neer waren gezet. Al met al had dit voor mij dus iets sterker gekund, maar het was niet ergerlijk.
Een punt wat mij ook opviel was dat veel personages ineens opduiken. Zodanig dat ik mij hier wel wat aan ging storen. Ineens was die er, plotseling was iemand anders er, ze had niet door gehad dat er een personage naar binnen was gekomen. Het kan dat de hoofdpersoon niet merkt dat er iemand naar binnen komt, maar zo vaak?
De spice in dit deel vond ik minimaal, wat voor mij persoonlijk een goed punt is. Er werden vooral veel blikken en aanrakingen uitgewisseld en af en toe waren er momenten die naar meer konden leiden, maar door het plot gebeurde dat niet. Ik vond het erg fijn dat het boek een sterk plot heeft naast de romance lijn.
Het einde stopt op het goede moment. Er is een afgerond geheel voor een eerste serie, maar het is duidelijk dat dit het eerste deel is. Het is een goede kennismaking met de personages en de setting. Ik heb na dit deel een goed gevoel bij de leuke schrijfstijl van de auteur, de wereld en zeker bij de hoofdpersoon en de personages om haar heen. Ondanks de bovengenoemde punten is het verhaal voor mij leuk genoeg om te balen dat deel twee nog niet uit is. The Wind Weaver is een verhaal dat mij heeft gegrepen en verleid heeft om mee te gaan met de storm. Ik heb even gespiekt naar het vervolg (het Engelse vervolg is er). Ik hoop zodra de Nederlandse vertaling beschikbaar is ondergedompeld te mogen worden in het verdere vervolg van het avontuur.

Meer recensies van seih