Lief en ontroerend

seih 20 oktober 2025
Het verhaal:
Warrior princess assassin is het eerste deel in de romantasy-serie Braided Fate. In het verhaal wordt er afgewisseld tussen drie perspectieven, de krijger, de princess en de moordenaar. Het politieke conflict is de belangrijkste plotlijn in het verhaal, samen met de romantiek die door het verhaal heen een eigen rol heeft en wordt beïnvloed door de gebeurtenissen in het boek.

Mijn recensie:
Dit was voor mij het eerste boek van deze auteur. Ik merkte dat ik even moest wennen aan de hoeveelheid komma’s in een zin en de soms wat andere verwoording dan ikzelf zou gebruiken. Niet perse omslachtig of verkeerd, maar anders. Ik lees in mijn hoofd vaak zinnen op een bepaalde manier en als ik daarna naar de zin keek, dan was de woordvolgorde anders. Wendde gelukkig erg snel.
Het verhaal begint lekker vlot en interessant. De setting is meteen duidelijk neergezet en de inleiding gaat al snel over tot actie. Waar ik op dat moment tegenaan loop is dat de actie voor mij niet logisch aanvoelt. De personages worden als naïef en impulsief neergezet, maar zo erg? De druk die er achter zit wordt duidelijk neergezet, dus dat er overhaaste beslissingen genomen worden is ook te begrijpen, maar voor mijn gevoel had er iets meer overlegd moeten worden voordat ze tot de keuze kwamen die ze maken. De auteur doet wel haar best om het te motiveren en de omgeving zet wel hun vraagtekens erbij, maar dit was een van de weinige stukjes die mij niet kon overtuigen.
De personages zijn werkelijk fantastisch. Ik vind ze overtuigend neergezet (op dat ene moment na dan)). De acties die ze doen en de motivaties er achter zijn goed gemotiveerd en uitgewerkt. Tijdens het schrijven van de recensie is het een paar dagen geleden dat ik het boek uit heb gelezen en ik mis de personages nog steeds.
De romance was, hoewel voorspelbaar, overtuigend opgebouwd en goed neergezet. De personages waar de romantiek omheen draait hebben allemaal hun eigen problematiek die ze daarin meenemen en de andere personages rekening mee moeten houden.
Hoewel de politiek wel aanwezig was in het boek, had het van mij ietsje sterker naar voren mogen komen. Er had al een heel verhaal afgespeeld voordat het boek begon. Die onderhandelingen en dergelijke hadden mij ook interessant geleken om mee te krijgen. Wie weet ooit een prequel?
Het boek vormt een mooi afgerond geheel met meer dan genoeg ruimte voor een vervolg. Je merkt sterk dat het een eerste deel is in de serie. Personages moeten elkaar aftasten en elkaars trauma’s leren kennen, de wereld wordt geïntroduceerd en het plot uiteengezet. Ik hoop dat het tempo in het tweede deel hoger zal liggen. Dat vind ik in dit deel, zeker in het middenstuk, wat lager.
De wereldbouw vond ik goed gedaan. Het was voor mij de juiste hoeveelheid om mij de setting voor te kunnen stellen, maar geen pagina lange beschrijvingen waar ik verveeld door raakte. Ook waren de beschrijvingen helder en duidelijk, zodat ze goed te volgen waren. De setting voelde ook consequent aan en passend bij het verhaal.
Soms heb je een boek wat je op een bepaald moment nodig hebt en dat was voor mij het geval bij warrior princess assassin. Het is niet perfect, maar het was precies de juiste dosis spanning, feelgood en het soort einde wat ik nodig had en ik heb daarom onwijs genoten van het boek. Dit is het soort verhaal waarbij ik de personages mis als het boek uit is, daarom kan ik niet wachten op het vervolg.

Meer recensies van seih

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.