De ziekte zijn of de ziekte hebben

De wetenschap dat ze reuma heeft, heeft ervoor gezorgd dat Abbey uit haar leven in de schijnwerpers is gevlucht, en zich heeft teruggetrokken op een plek waar ze meehelpt in een klein theater naast het Boekencafé.

Ook Melanie is haar leven ontvlucht. Ze kon niet langer omgaan met de druk van de torenhoge verwachtingen. Zelfs haar vriend Renz weet niet waar ze is. Melanie en Abbey vinden herkenning bij elkaar en samen leren ze weer vertrouwen in de toekomst te krijgen.

Maar als ze de toekomst tegemoet willen treden, kunnen ze zich niet langer verschuilen.

Niet te filmen van Anne West is het derde, los leesbare, deel van de Boekencafé feelgood serie, waarin belangrijke en aangrijpende thema’s zijn omhult door een feelgood sfeer.

De personages in Niet te filmen worden, of werden, geconfronteerd met omstandigheden en gevoelens die effect hebben op hun leven. Anne West vertelt hun verhaal mooi en realistisch, en dat heeft voor mij zeker ook te maken met het feit dat ze haar personages niet blindelings op zoek laat gaan naar een nieuw leven. Ze laat hen ieder op hun eigen manier een pauze inlassen, zodat ze kunnen nadenken hoe ze van daaruit een doorstart met een aangename upgrade zouden kunnen maken.

Anne West zet kwetsbare personages neer en weet heel goed hun essentie te vangen. Niet in hetgeen waarmee ze geconfronteerd worden, maar in hetgeen dat hen kracht geeft, ondanks een chronische ziekte of een mentale blokkade. Ook die laatste twee punten worden verteld op een manier waarvan je weet en/of voelt dat het klopt. Zelf heb ik een aantal chronische ziektes en ik herkende echt de worsteling die dat met zich meebrengt, omdat alles wat je als vanzelfsprekend had beschouwd dat niet langer is. Maar wat ik vooral erg prettig vond is dat de auteur de personages hun proces waarheidsgetrouw laat doorlopen.

Anne West schrijft meeslepend en sprankelend en haar personages zijn aansprekend en leuk om te volgen. Niet te filmen is in alle opzichten een feelgood verhaal met diepgang.

Instagram: sheila_hjv_inbooks

Meer recensies van sheila_hjv_inbooks