Veranderen of vluchten?
Na al haar belevenissen in Parijs, gaat Sjoukje aan de slag bij een gezin in Londen. Ze was echt toe aan een nieuwe start, maar die is niet helemaal zoals ze had gehoopt. De ouders zijn moeilijk te peilen en het huishouden wordt beheerst door regels en controle.
De kinderen van één, drie en zeven, worden overmatig beschermd en krijgen allemaal nog regelmatig borstvoeding. Sjoukje staat op het punt om gillend weg te vluchten, als haar nieuwe vriendin Ruby haar woonruimte aanbiedt bij haar en haar broer Aaron.
Kan Sjoukje haar verleden met Jesse achter zich laten als ze zich aangetrokken voelt tot de knappe Aaron?
“De deur van het halletje zwaait open en daar staat Hendrik. Alleen in zijn onderbroek.” Cynthia van de Velde
Snot, smetvrees en samenwonen van Cynthia van de Velde is het derde deel van de Nanny op wereldreis serie.
Wat een genot om weer op pad te gaan met de personages, van wie Cynthia van de Velde het in een aantal gevallen laat voelen alsof je opnieuw mag aansluiten bij oude en nieuwe boekvrienden. Haar sprankelende en positieve vertelstijl maakt dat je door het verhaal heen vliegt. Dat wil niet zeggen dat alles in het verhaal vrolijk is, maar de auteur legt, ook in de moeilijke momenten toch een sprankje humor of positieve support.
Cynthia van de Velde kan over, of vanuit, kinderen vertellen op een manier die bij hun leeftijd past, zonder dat je het gevoel krijgt dat je in een kinderboek bent beland. Ze maakt het ontroerend, grappig en ontzettend ontwapenend. De kleine Norbert steelt daarbij echt de show met zijn vrolijke gebabbel en zijn bijzondere weetjes. De problemen waar Sjoukje in dit gezin mee te maken krijgt zijn er weer legio, en de frustratie die ze daarin voelt wordt door de auteur met precisie overgebracht. Maar gelukkig zijn er voor Sjoukje ook weer oude en nieuwe vrienden om haar hart bij te luchten.
Als je dacht dat de eerdere delen je met een gevoel van ik wil nu verder lezen achterlieten, dan staat je wat te wachten. Snot, smetvrees en samenwonen doet daar een gigantische stap bovenop.
4½
Instagram: sheila_hjv_inbooks