De waarheid begraven

sheila_hjv_inbooks 28 oktober 2025
Als vlucht MA318 in het niets verdwijnt, stort Franky’s wereld in. Niet alleen zou zij eigenlijk op deze vlucht als copiloot werken, haar geliefde en collega Jack was wel aan boord.

De omstandigheden rondom de verdwijning zijn ronduit verdacht, en een gedegen onderzoek blijft achterwege. Franky is echter niet van plan om zich daarbij neer te leggen en start haar eigen onderzoek.

Maar niet iedereen wil dat de waarheid boven tafel komt en Franky’s vastberadenheid laat bij die groep de alarmbellen afgaan.

“Aan wie iets weet: stap naar voren. Wees moedig. Wees menselijk. Ook anoniem. Alles is beter dan de stilte waarin wij al weken verdrinken.” P.M. Pauwels

Waar de wind slaapt van P.M. Pauwels is een spannende en indringende thriller die je hersenen verwart en aan het werk zet.

Bij deze thriller wist ik even niet hoe ik de recensie moest verwoorden. Juist omdat het verhaal zo dicht bij twee echte vliegrampen ligt, zou je gemakkelijk kunnen zeggen dat het een waargebeurd verhaal is. Alleen is dat niet het geval, het is een fictief verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. Want zoals de auteur zelf al schrijft kennen we de hele waarheid niet, maar is er op zijn minst één iemand die deze wel kent.

De kracht van Waar de wind slaapt ligt in het overduidelijke onderzoek dat de auteur heeft gedaan. De technische feiten vloeien begrijpelijk uit haar pen, terwijl haar kennis van wat er tot nog toe bekend is over de waargebeurde vliegrampen het verhaal sterkt. Pia Pauwels laat je met Waar de wind slaapt balanceren tussen feiten en fictie, terwijl je ondertussen ook steeds meer geraakt wordt door de gebeurtenissen en de personages in het verhaal zelf.

Waar de wind slaapt is niet alleen goed onderbouwd en geschreven, het is ook een verhaal dat iets met je doet. Het verwart, verrast en verbijstert. Je moet jezelf telkens voorhouden dat je fictie leest, want Pia Pauwels vertelt zo overtuigend dat je het gevoel hebt dat je meeleest in een onderzoek naar de daadwerkelijke toedracht van twee hartverscheurende vliegrampen.

Instagram: sheila_hjv_inbooks

Meer recensies van sheila_hjv_inbooks

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.