Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Oorlog door de ogen van een kind

Shel Wildvang 30 maart 2022
Mala Szorer/ Mala Kacenberg werd in 1927 geboren in Polen in het dorpje Tarnogród. Als enige van haar gezin overleefde zij de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog emigreerde ze naar Londen. Hier stichtte ze een groot gezin. Wanneer de kinderen allemaal uit huis waren ontstond er bij Mala een vastberadenheid om haar ervaringen neer te schrijven uit angst dat deze in de vergetelheid zouden geraken. Haar kinderen hielpen haar met het structureren en uitschrijven van haar verhaal om het nadien naar een Joodse uitgever te brengen. ‘Het meisje, de kat en het bos’ is het waargebeurde verhaal van Mala.

1939, Polen. Mala, een 12-jarig meisje, woont aan de rand van een dennenbos met haar familie in Tarnogród. Ze zijn er gelukkig tot het moment dat de Duitsers Polen binnenvallen. Het dorp wordt een getto en iedereen krijgt het steeds moeilijker om te overleven. Mala probeert haar familie te redden van de hongersnood door in een nabijgelegen dorp dingen te ruilen voor voedsel. Wanneer ze terugkomt ziet ze dat al haar dierbaren gedeporteerd worden. Haar zus heeft haar een brief achtergelaten waarin staat dat ze moet wegblijven. Mala vlucht het bos in en probeert ze te overleven. Hierbij wordt ze achternagezeten door een zwerfkat die haar overal lijkt te volgen. Mala raakt gehecht aan de kat en noemt haar Malach (Hebreeuws voor ‘engel’). Malach blijkt effectief een engel te zijn gezien ze Mala moed geeft om door te zetten in deze vreselijke tijden. Hij biedt haar troost, vriendschap en liefde wanneer ze eenzaam is.

Het verbaast mij hoe weinig aandacht dit boek krijgt in de media. Wat een straf verhaal is dit. Eentje die je moet lezen! De gebeurtenissen op zich zijn al mindblowing maar het verhaal raakt echt doordat het vertelt wordt vanuit het perspectief van een 12-jarig meisje. De oorlog door de ogen van een kind bekeken. Een kind dat plots volwassen moest zijn en er alleen voorstaat. Mala is pienter en zelfstandig. De veerkracht die ze bezit is ongelooflijk. De symboliek en de rol die Malach in het verhaal krijgt is hartverwarmend. Het lijkt een diepere betekenis te geven aan het/haar leven.

Een waargebeurd verhaal over een moedig meisje dat de Tweede wereldoorlog samen met haar kat weet te overleven.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Shel Wildvang