Familiebanden

Shel Wildvang 17 juni 2025
Ann Napolitano is een Amerikaanse schrijfster die eerder bekend werd met Lieve Edward, een roman die diepe emoties oproept en dat ik ook heel graag gelezen heb. Met Je bent prachtig duikt ze opnieuw in de complexiteit van menselijke relaties en familiebanden, waarbij ze haar talent voor het neerzetten van diepgaande personages volledig benut.

William Waters groeit op in een kille omgeving waar liefde ver te zoeken is. Wanneer hij Julia Padovano ontmoet, wordt hij opgenomen in haar warme, chaotische familie, bestaande uit vier zussen: de dromerige Sylvie, de artistieke Cecelia, de zorgzame Emeline en de vastberaden Julia. Maar de schaduwen uit Williams verleden dreigen hun toekomst te verstoren, wat leidt tot een breuk die generaties lang voelbaar blijft. Napolitano neemt je mee op een emotionele reis waarin liefde, verlies en familiebanden centraal staan.

Napolitano heeft een poëtische en meeslepende schrijfstijl, waarbij ze makkelijk schakelt tussen verschillende perspectieven. Dit zorgt ervoor dat je als lezer diep in de gedachten en gevoelens van de personages graaft. De vier zussen zijn stuk voor stuk uniek en levensecht, waardoor je je gemakkelijk met hen kunt identificeren. Toch voelt de tijdssprong binnen sommige hoofdstukken soms abrupt aan, waardoor bepaalde ontwikkelingen minder impact hebben dan ze zouden kunnen hebben.

Hoewel het verhaal emotioneel en meeslepend is, zijn er momenten waarop de symboliek en dramatiek iets te nadrukkelijk aanwezig zijn naar mijn gevoel. Sommige passages voelen daardoor wat geforceerd aan. Daarnaast had de dynamiek tussen de zussen nog verder uitgediept kunnen worden, vooral in de latere hoofdstukken waarin hun onderlinge relaties veranderen.

Een ontroerende en sfeervolle roman die de kracht van familiebanden en de impact van het verleden op de toekomst verkent.

Meer recensies van Shel Wildvang