3 levenslopen
Florence Knapp heeft een verrassende achtergrond: voordat ze zich aan fictie waagde, schreef ze voornamelijk over quilts. Met De namen zet ze een gedurfde stap in de literaire wereld, en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Haar debuut is inmiddels in twintig landen vertaald en wordt in Engeland zelfs gezien als een van de meest indrukwekkende nieuwe romans van het jaar.
Het boek begint op een stormachtige nacht in 1987, wanneer Cora haar pasgeboren zoon moet aangeven bij de gemeente. Ze staat voor een ogenschijnlijk simpele keuze: hoe zal ze hem noemen? Maar die beslissing blijkt allesbepalend. Knapp presenteert drie alternatieve levensverhalen, afhankelijk van de naam die Cora kiest: Bear, Julian of Gordon. Elk van deze namen leidt tot een compleet andere toekomst, waarin opvoeding, identiteit en familiebanden een cruciale rol spelen. De roman onderzoekt hoe een naam niet alleen een label is, maar een kracht die iemands lot kan sturen.
Knapp heeft een heldere, directe stijl, zonder overbodige poespas. Ze weet haar personages met subtiele details tot leven te wekken, waardoor je als lezer moeiteloos in hun wereld wordt gezogen. Vooral Cora is een intrigerend personage: haar innerlijke strijd en twijfels voelen echt en herkenbaar. De drie versies van haar zoon hebben elk hun eigen nuances, maar delen een onderliggende kwetsbaarheid. Toch had de auteur sommige bijfiguren wat meer diepgang kunnen geven; enkele personages blijven te veel op de achtergrond en voelen daardoor minder relevant.
Hoewel het concept van drie parallelle levens fascinerend is, voelt de uitwerking soms te geconstrueerd. Op bepaalde momenten lijkt het alsof Knapp de verhaallijnen te geforceerd in een bepaalde richting duwt, waardoor de natuurlijke flow van het verhaal af en toe stokt. Daarnaast had de roman iets meer variatie in tempo kunnen gebruiken; sommige passages zijn meeslepend, terwijl andere net iets te lang blijven hangen wat mij betreft.
De namen is een origineel en meeslepend debuut dat de impact van een ogenschijnlijk kleine keuze op een indrukwekkende manier blootlegt. Ondanks enkele kleine tekortkomingen blijft het een boek dat je aan het denken zet en dat is precies wat een goede roman hoort te doen als je het mij vraagt.